Megtalálták Orbán körének elrejtett pénzeit!

Kiderült, hová rejtette el a vagyonát Mészáros Lőrinc és a többi fideszes oligarcha!

Lelepleződtek az eldugott fideszes százmilliárdok! A Direkt36 újságírói kiderítették, hová rejtették el az Orbán Viktor emberei a vagyonukat. Most már pontosan tudhatjuk, hogy kormányközeli üzletemberek tulajdonába tartozik számos olyan, óriási vagyonokat rejtő magántőkealap, amelyek tulajdonosai eddig titkolták kilétüket.

Hiába rejtőzködtek, most már pontosan tudni lehet, hogy mi minden van a fideszes oligarchák nevén!

A magántőkealap egy olyan befektetési forma, amelybe a befektetők úgy tehetik be a pénzüket, hogy nem kell felfedniük a kilétüket. A pénz felett ugyanis egy alapkezelő cég rendelkezik a befektetők nevében. Az alapkezelő cég adatai nyilvánosak, de azt nem lehet kideríteni, hogy kinek a pénze van az általuk kezelt magántőkealapban. Ezért aztán Magyarországon néhány éve

a fideszes elit magántőkealapokba rejti a pénzét, mert így el lehet azt titkolni.

Sok százmilliárd forintot érő vagyon tulajdonosa vált így beazonosíthatatlanná.

Az alapokba pakolt pénzekből pedig szinte minden gazdasági szektorba jutott valamilyen befektetés. Például

magántőkealapok birtokolják a 35 éves magyar autópálya-koncessziót, hotelláncokat, Budapest fényűző palotáinak tucatjait, éttermeket, bankokat,

iparvállalatokat, hulladékkezelőket és sok mást. Értékes állami ingatlanok és cégek is vándoroltak így magántőkealapokba, vagyis végső soron ismeretlen magánszemélyek vagyonát gyarapították.

A tulajdonosok nyugodtak voltak, mert azt hitték, sikerült elrejteni a pénzüket. Most azonban kiderültek a nevek!

A Direkt36 egy állami nyilvántartásból, a NAV rendszeréből ásta elő az eddig mélyen titkolt információkat. Ez az EU-s előírásra létrehozott adatbázis egyébként, némi pénzért jelenleg még bárki által hozzáférhető tényleges tulajdonosi nyilvántartás. Eszerint 17 magántőkealap tulajdonosa egyértelműen fideszes üzleti körökhöz köthető.

Olyan milliárdosok rejtették el így a vagyonukat, mint Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt, Száraz István, Szíjj László és Jászai Gellért.

0119 Tokealap lista
Forrás: Direkt36

Közülük egyértelműen Mészáros Lőrinc neve bukkan fel a legtöbbször: az egykori felcsúti gázszerelőnek kilenc magántőkealapban van 100 százalékos érdekeltsége, további kettő pedig céges ügyvédjéhez, Kertész József Tamáshoz tartozik. Többek között övé a Magyar Bankholding, az idén létrejövő magyar szuperbank részvényeinek csaknem 15 százaléka.

Mészáros Lőrinc eltitkolt vagyonába tartozik több nagy élelmiszeripari és egy ásványvizes cég, a Hunguest Hotels szállodalánc és a Balatontourist kempinghálózat, valamint több patinás Andrássy úti ingatlan.

Ezeken felül Mészárosnak érdekeltsége van a Gallicoop pulykafeldolgozó cégben, egy karcagi PET-feldolgozó üzemben, a pesti Ferenciek teréhez közeli egykori tiszti kaszinó palotájában, amely az MKB Bank székháza volt, illetve a Ganz Kft. nevű transzformátorgyártóban.

A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám baráti körébe tartozik Száraz István, aki a 10,8 százalékát birtokolja az idén létrejövő szuperbanknak, a Magyar Bankholdingnak. Ezt eddig nem lehetett tudni. Ezen felül ő még Culinaris nevű prémium delikátbolt-hálózatban, a pesti bulinegyed Black Swan koktélbárjában, valamint az állami turisztikai pénzekkel is megtámogatott balatonkenesei Pine Weekendhouse-ban rejtette el a pénzét.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is eldugott pár milliárdot a nyilvánosság elől.

a tényleges tulajdonosi nyilvántartásból a Solva magántőkealap 100 százalékos tulajdonosaként egy esztergomi céget és a két esztergomi hotelt is vásárolt.

Szíjj László, Mészáros Lőrinc milliárdos üzlettársa is megtalálható a NAV adatbázisában. Ő a Themis Magántőkealapban dugta el a pénzét. Ez az alap nyerte el konzorciumban hét további magántőkealappal 35 évre a magyar autópályák üzemeltetési jogát.

Kérdés, hogy az elrejtett vagyonok leleplezése milyen következményekkel jár majd?

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, hogy a közeljövőben a Fidesz-kormány határozott lépéseket tesz a további lelepleződések elkerülése, illetve a most beazonosított vagyon mielőbbi ismételt elrejtése érdekében.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!