Aljas és sunyi lépés: Orbánék az éj leple alatt csaptak le!

Az Orbán-kormány ismét megszegve korábbi ígéretét, rekordgyorsasággal szűntette meg az üzemanyag hatósági árazását, ráadásul gyáva módon az éjszaka kellős közepén.

Bár a kormány tagjai korábban többször is kiemelték, hogy idén még nem tervezik eltörölni az üzemanyag-ársapkát, azt december végéig biztosan fenntartják, azonban pont úgy, mint a rezsicsökkentés terén, itt is hazudtak, ugyanis azt fél óra alatt képesek voltak eltörölni!

Kedd este 22 óra 30 perckor kezdődött a rendkívüli Kormányinfó Gulyás Gergely és Nagy Márton részvételével, ahol bejelentették, hogy 23 órakor megszűnik az üzemanyag hatósági árazása!

A kormány természetesen ezt a lépését is az uniós szankciókra próbálja hárítani, azonban az MSZP kiemeli, hogy az üzemanyagokra a hatósági árazás 2021. november 15-én lett bevezetve, Putyin háborúja pedig bő 3 hónappal később, 2022. február 24-én kezdődött.

A hatósági ár tehát nem az uniós szankciók miatt lett bevezetve, hanem a megnövekedett kereslet és az olajárakat már akkor felhajtó orosz manipulációk miatt.

Hazudott a Fidesz és hazudott a Kormány, amikor azt ígérték, hogy év végéig marad a 480 forintos benzin és gázolaj; ráadásul november végén még azt mondták, hogy nincs gond az ellátással:

“Az orosz kőolaj körül van néhány bizonytalanság, de a kormány deklarálta: az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett január után is fenntartható az árstop”.

Gulyás Gergely a hatósági ár kivezetésének indokaként az uniós szankciókat emelte ki, azonban ez egyszerű hazugság, hiszen néhány napja még azt ünnepelte a kormány és kiszolgáló lakájmédiája, hogy megnyerték a csatát: Magyarország mentességet kapott az olajimporttal kapcsolatos szankciók alól!

Sőt, ki kell emelni azt is, hogy Orbán miniszterei a szankciós döntéseket egytől-egyig jóváhagyták, tehát ők is részesei voltak annak, hogy az unió be tudta azt vezetni!

A Fidesz és a Kormány hazugságokon alapuló, dilettáns döntései évtizedek óta nem látott helyzetet eredményeztek az áruhiánnyal, amely veszélybe sodorta a közszolgáltatások ellátását (mentők, rendőrök, tűzoltók üzemanyaghoz jutásának nehézségei), veszélybe sodort közlekedési, fuvarozási, logisztikai cégeket és pánikot okozott az autósok körében.

Az üzemanyag-beszerzés területén is csődöt mondott a Fidesz-kormány!

Orbánék eddig azzal magyarázták az állami tulajdon növelését az energetika területén, mert ez szerintük növeli az ellátásbiztonságot és garantálja az olcsó, megfizethető árakat. Most kiderült: ebből semmi sem működik! A Fidesz-kormány tétlenül nézi ezt a káoszt, miközben bevonhatná az olajimportba az állami tulajdonú MVM-et is.

Ezért kijelenthető, hogy a jelenlegi üzemanyagkáosz a Fidesz-kormány hibája és felelőssége. Orbánék okozták a bajt, nekik is kell megoldaniuk!

A megemelkedő árak azonban jól jöttek Orbánéknak, ugyanis az év első 10 hónapjában a tavalyihoz képest több mint 1318 milliárd forintos ÁFA többlete keletkezett a Kormánynak, amely a 2022. évi teljes előirányzatot is meghaladja 278 milliárd forinttal. Ez a költségvetésbe befolyó “talált pénzként” értelmezhető.

Az ársapka eltörlése feltehetően tovább fogja növelni az inflációt és így az ÁFA-bevételeket is.

A lakossági terhek mérséklése érdekében most kellene lemondania a Kormánynak ennek a tovább ugró bevételnek egy részéről azzal, hogy mérsékli az üzemanyagokat terhelő ÁFA-kulcsot! Amennyiben ezt nem teszi, a többlet bevételt fordítsa a tömegközlekedés támogatására.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!