Sarokba szorították Orbánt – Nehéz nap előtt áll a miniszterelnök!

Több fontos javaslatot is benyújtanak ma az Európai Bizottságban, mely komoly kihatást gyakorolhat Magyarországra. Ehhez azonban Orbánnak meg kell hunyászkodnia és szembe mennie korábbi álláspontjával!

A Politico hírlevele szerint az európai biztosok ma fogják ismertetni azt a javaslatot, melynek értelmében befagyasztásra kerülne a Magyarországnak szánt 7,5 milliárd euró uniós támogatás (nagyjából 3000 milliárd forint). Ezt az Orbán-kormány a rendszerszintű korrupció és a jogállamisági problémák miatt veszítheti el és komoly kihatással lehet az ország jövőjére.
Erről – ide kattintva – korábbi cikkünkben olvashatnak.

Emellett azonban egy olyan javaslat is asztalra kerül, amiért Orbán már hónapok óta rimánkodik az unióban. A Bizottság ma javasolni fogja a tagállamoknak, hogy hagyják jóvá Magyarország gazdaságélénkítési tervét, amelynek nyomán 5,8 milliárd eurós támogatáshoz jutnánk a helyreállítási alapból.

Azonban ehhez Orbánnak komoly arcvesztéssel járó dolgokba is bele kell mennie!

A gazdaságélénkítési tervről szóló szavazás ugyanis csak az utolsó lesz a sorban, előtte Orbánéknak még meg kell szavazniuk például az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélycsomagot (ezt eddig ellenezte a magyar kormány), illetve a multinacionális vállalatokra kivetett minimumadóról szóló javaslatot is.

A 444.hu közlése szerint a cseh elnökség azért ebben a sorrendben tervezi megszavaztatni a javaslatokat, mert ha a magyar kormány már az elején megkapná a gazdaságélénkítési tervből származó támogatást, akkor szinte biztos, hogy vétóznák az Ukrajnának szánt pénzügyi segélyt és a minimumadót is.

Így mivel a szavazás végén lesz az 5,8 milliárd eurós támogatás, Orbán kénytelen lesz beadni a derekát és korábbi álláspontjával szembe menni,

kénytelen lesz megszavazni mindkét javaslatot, ha szeretné rátenni a kezét a gazdaságélénkítési tervből kapható összegre.

Egy uniós diplomata ezzel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy “az édességet a végére tartogatjuk”.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!