Gigantikus pofont hoz Orbánnak a Mikulás Brüsszelből!

Brüsszelnek most lett tele a puttonya a Fidesz-kormánnyal. A tagállamok pénzügyminiszterei már csomagolják a pofont Orbánnak.

Nem teszi ki az ablakba Orbán Viktor azt, amit december 6-án Brüsszelből hozhat neki a Mikulás. A HVG ugyanis azt írja: német lapértesülések szerint az Európai Bizottság nemcsak a kohéziós alap pénzeit tarthatja vissza, hanem a helyreállítási alapból kapott támogatásokat is. A Spiegel brüsszeli tudósítója úgy tudja, hogy Magyarország nem kapja meg a kohéziós alap forrásait, mert Brüsszel nem elégedett a Fidesz-kormány eddigi korrupcióellenes vállalásaival. Ez azt jelenti, hogy

a Fidesz-kormány elbukik 3000 milliárd forintot. De ez még nem minden!

Egy másik német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) forrásaik szerint az Európai Bizottság egyáltalán nem elégedett a magyar kormány 17 pontos vállalásaival. A lap szerint emiatt

még nagyobb bajba kerülhetnek Orbánék, mert a helyreállítási alap támogatásait is elveszíthetik!

A FAZ úgy tudja, hogy a magyar helyreállítási tervet ugyan jóváhagyhatják, de az 5,8 milliárd euró kifizetéséhez a korábban kért reformok teljesítését kérik.

Eddig nem volt szó arról, hogy a helyreállítási forrásokat is vállalásokhoz kötnék, de most úgy tűnik, hogy

nem lesz elég a korábban elvárt vállalásokat teljesíteni, igazságügyi reformokat is végre kell majd hajtania a Fidesz-kormánynak.

A Bizottság az igazságügy függetlenségének garantálását várja el, a többi közt az Országos Bírói Tanács erősítésével és a Kúria, azon belül is Varga Zs. András elnök gyengítésével.

A Bizottság a nemrég létrehozott Integritás Hatósággal sem elégedett,

ugyanis véleményük szerint annak elnökei „nem állnak minden kétségen felül”. Ezzel kapcsolatban kiemelték Holbusz Tímeát, aki korábban a Pénzügyminisztériumban dolgozott.

Mivel a végső döntést december hatodikán hozzák meg a tagállami pénzügyminiszterek,

Óriási pofont hozhat Orbánnak a Mikulás Brüsszelből.

Azon a napon ugyanis egyszerre dől el a helyreállítási alap és a kohéziós alap Magyarországnak szánt források sorsa.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!