Elbukott az Orbán-kormány – Súlyos következményei lesznek a kudarcuknak!

Forrás: Reuters

A Népszava betekinthetett az EP tárgyalások állásáról szóló és majdnem teljesen végleges határozati javaslatba, mely komoly pofont jelent majd a magyar kormánynak.

Eszerint ugyanis az Európai Bizottság (EB) és a kormány között kitárgyalt 17 korrupcióellenes intézkedés teljes körű végrehajtása sem elegendő ahhoz, hogy Magyarországon megszűnjenek az Európai Unió pénzügyi érdekeit érő rendszerszintű kockázatok.

Az Európai Parlament ötpárti állásfoglalás-tervezetében felszólítják az uniós döntéshozókat, hogy

egyetlen cent támogatást se küldjenek Magyarországra,

amíg be nem bizonyosodik, hogy a korrupcióellenes intézkedések működnek és visszafordíthatatlanok, illetve amíg a magyar kormány végre nem hajtja azokat a brüsszeli ajánlásokat, melyek a jogállamiság helyreállítását célozzák.

A javaslat véglegesítéséről csütörtökön szavazhatnak a képviselők, azonban a lap kiemeli, hogy a pénzek elosztását levezénylő uniós intézmények dönthetnek úgy, hogy nem veszik figyelembe az EP határozatát.

Ez azonban így is végzetes lehet az Orbán-kormány számára, ugyanis ők még mindig abban reménykednek, hogy az idén sikerül megegyezniük az uniós döntéshozókkal a befagyasztott források feloldásáról, így a választások előtti kiköltekezés és a rossz gazdaságpolitika következményeit enyhíteni tudják majd.

Az EP-képviselők azonban már nem hisznek a magyar kormánynak,

tudják jól, hogy a most felállított integrációs hatóság sem látja majd el maradéktalanul a feladatát, a rendszerszintű korrupció megállíthatatlanul folyna tovább.

Sőt, Magyarország a helyreállítási alapból származó pénzügyi forrásokat sem kaphatja meg, legalábbis erre szólítják fel a képviselők az Európai Bizottságot. Szerintük addig ne továbbítsa az EB jóváhagyásra a tagállami kormányoknak a tervet, amíg Magyarország nem teljesíti a jogállamisági problémákkal szemben felállított brüsszeli ajánlásokat.

Orbánék emiatt komoly gondok elé nézhetnek, fejlesztések maradhatnak el, melyek nélkül sokak számára világossá válhat, hogy a jelenlegi kormány alkalmatlan az ország irányítására, tovább nőhet az infláció, újabb megszorításokra lehet számítani a kiüresített államkassza miatt és a megélhetés még nehezebb lesz Magyarországon.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!