Tömegesen küldhetik el az elfekvő osztályok betegeit Pintér Sándor terve szerint!

A kórházak elfekvőiből elküldött betegek választhatnak: vagy hazamennek, vagy fizetniük kell az ellátásért.

Tömegek szorulhatnak ki a kórházi ellátásból Pintér Sándor legújabb törvényjavaslata szerint – értesült a HVG. A belügyminiszter ugyanis a kórházak helyett a szociális ellátórendszerre bízná azoknak a tartós ápolásra-gondozásra szoruló betegeknek az ellátását, akik az ápolási osztályokon – köznapi néven elfekvőkön – vannak. Az indok az, hogy ezeket az embereket csak ápolni kell, és nem igényelnek kórházi ellátást.

A betegek választhatnak: hazamennek, vagy maradnak, de akkor fizetniük kell az ellátásért!

Ugyanis ha a kórházi elfekvőkből kikerülő ápoltak nem akarnak, vagy nem tudnak hazamenni, akkor szakápolási központokba kerülhetnek,ahol fizetni kell az ottani ellátásért.

A betegnek át kell adnia a jövedelem- és vagyonnyilatkozatát a befogadó intézménynek, és ez alapján állapítják meg a térítési díj összegét.

A személyi térítési díj számításának módjáról, az esetleges méltányossági térítésmentesség lehetőségéről a törvényjavaslatban egyetlen szó sincs. Úgy tűnik azonban, hogy nem egy fix összeg lesz, hanem az intézmény a beteg jövedelem- és vagyonnyilatkozata alapján dönt.

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint

ennek a változásnak nagyon súlyos következményei lesznek, tömegek szorulhatnak ki az ellátásból.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a hvg360-nak adott interjúban ezzel kapcsolatban azt mondta: Megvan annak a veszélye, hogy a rendszerből kikerülők nem kapnak megfelelő ellátást, és nem lesz elég pénzük az ápolásuk finanszírozására.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!