Orosz rakéták csapódtak be Lengyelországban, leállt a Barátság kőolajvezeték, készültségben a lengyel hadsereg

A lengyel kormány készültségbe helyezte a hadsereget, miután két orosz rakéta csapódott be Lengyelország területére.

Két ember meghalt, amikor két orosz rakéta csapódott be az ukrán határtól 10 kilométerre fekvő Przewodów faluban egy gabonaszárító mérlegén álló traktorba – ezt a hírt a hvg.hu értesülései szerint a legnagyobb példányszámú politikai napilap, a Gazeta Wyborcza online kiadása 19.35-kor tette közzé.

Az AP hírügynökség szerint Artis Pabriks lett védelmi miniszter Twitter-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy

NATO-tagállam területét érte támadás. Ezután a varsói kormány készültségbe helyezte a lengyel hadsereget.

Patrick S. Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője a BBC szerint kijelentette: komolyan veszik a jelentéseket és vizsgálják azokat. Mint mondta, nem akar spekulálni, vagy hipotézisekbe bocsátkozni, de hangsúlyozta: „ami a biztonsági kötelezettségvállalásainkat és az 5. cikkelyt illeti, kristálytisztán kijelentettük, hogy a NATO minden egyes centiméterét meg fogjuk védeni.”

Az Amerikai Külügyminisztérium szerint „hihetetlenül aggasztó” a helyzet.

Eközben az orosz védelmi minisztérium közleményben tagadja, hogy rakétákat lőttek volna Lengyelország területére, és az erről szóló jelentéseket „szándékos provokációnak” nevezik.

Kedd este a magyar közmédia arról számolt be, hogy

leállt a Barátság kőolajvezeték, mert nem kap áramot az egyik szivattyú.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitteren 8 óra előtt néhány perccel azt közölte, hogy a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt

Orbán Viktor este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését.

Az ülés után, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az M1-en azt mondta: a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatban a kormány úgy tudja, nem a vezetéket érte találat, hanem egy transzformátorállomást, azonban

kőolaj egyelőre nem érkezik Magyarországra.

késő esti fejlemény, hogy  Andrzej Duda lengyel elnök arról beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, hogy ellenőrzik, megindítható-e a NATO 4. cikke szerinti konzultáció a tagállamok között. Az Észak-Atlanti Szerzõdés 4. cikke azt mondja ki, hogy: „A Felek tanácskozni fognak egymással valahányszor bármelyikük véleménye szerint a Felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!