Rosszabb a helyzet, mint a Medgyessy-Gyurcsány-kormányok alatt – állítja a lemondott helyettes államtitkár

Fotó: MTI

A tanárok becsapásáról és politikai nyomásról beszél Orbán egykori helyettes államtitkára!

Egyre sűrűbb repedések vannak a Fidesz rendszerének falain. Hoffmann Rózsa korábbi helyettese, Gloviczki Zoltán a Válaszonline portálnak rendkívül élesen nekiment a Fidesz-kormánynak, amelynek korábban maga is tagja volt.

A volt helyettes államtitkár kimondja: „Azért mondtam le, mert úgy éreztem, becsaptuk a tanárokat.”

Gloviczki mindezt úgy folytatta: „Elvárjuk a minősítést, a több munkát és adminisztrációt, de a magasabb fizetést nem garantáljuk.” A volt fideszes kormánytag, aki 2017 és 2020 között az Oktatási Hivatal vezetője volt, szó szerint ezt mondta: „2012–13 óta sem léptünk előre. Pedig lett volna rá alkalom. Tíz év után elmondható, hogy nem nagyon van oktatáspolitika Magyarországon.”

Orbán egykori embere szerint az oktatásban ma nagyobb a baj, mint a Medgyessy–Gyurcsány-kormányok alatt.

Gloviczki szerint az első lépés az lehetne egy létező oktatáspolitika felé, hogy a kormány másként kezd beszélni a tanárokkal. Mint mondta, szerinte ez bármiféle EU-s forrás nélkül is alakítható: „Mert, ugye, mennyire máshogy hangzana az, hogy kedves kollégák, tiszteljük a munkájukat, de nagyon nagy slamasztikában vagyunk, kérjük, tartsanak ki, mi pedig keressük a megoldást. Ehelyett az üzenet most nagyjából az volt, hogy csönd legyen.”

Gloviczki Zoltán beismeri, hogy a 2020-as tanterv szerinti állami tankönyvek politikai nyomás alatt születtek.

Mint mondta, „ugyanebből a gondolatkörből kiindulva kezdték szétcincálni az érettségi rendszert is”. Azt, hogy a mai politika logikája már mindenhol megjelenik, a volt helyettes államtitkár szerint szánalmas félelem a politika részéről. Így fogalmaz:

„Tanultuk történelemből, hogy nyilván a hatalmukat legjobban féltők mennek le ilyen szintekig.

Őszintén: mi szüksége van a politika biztonságának arra, hogy egy tankerületi vezetőn át befolyásoljon egy iskolaigazgatói posztot?”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!