Vérlázító lépés – A földön fekvőkbe rúgtak bele!

Fotó: MTI

Az idei év aszályos időszaka másfél millió hektáron vitte el a termést, ez több mint 1000 milliárd forintos kárt okozott a gazdálkodóknak. A károk enyhítése helyett azonban vérlázító lépést tett az Agrárkamara!

Harangozó Gábor, az MSZP agrárszakértője, alelnöke volt a vendége a Spirit FM szerdai műsorának, ahol arról beszélt, hogy szerinte elfogadhatatlan, hogy pont az idei nehéz évben emelik meg az agrárkamarai díjakat.

„Hidegzuhanyként ért mindenkit, hogy az Agrárkamara úgy gondolta, hogy pont most van az az év, amikor neki meg kell dupláznia a kamarai tagdíjat”

– mondta az MSZP alelnöke a rádióműsorában, majd felszólította a kamarát, hogy legalább idén engedje el a díjakat.

Minden gazdálkodónak nagyon megnövekedtek a termelési költségei az üzemanyag-, az energia- és műtrágyaárak emelkedése miatt. Emiatt ugyan a termelői árak is emelkedtek, csakhogy az aszály idén elvitte a gazdák termését. Így csak a megnövekedett költségek maradtak, bevétel pedig semmi – áll a párt közösségi oldalára kitett bejegyzésében.

Magyarországon másfél millió hektáron vitte el a termést az aszály idén, ez több mint 1000 milliárd forintos kárt okozott a gazdálkodóknak. A kormány azonban csak 11,5 milliárd forintot tett a kárenyhítési alapba, abból is 1,5 milliárdot rögtön odaadott a kamarának.

A kárenyhítési alap összegét 2-300 milliárd forintra kellett volna emelni. Kárpótolni azzal sem lehetett volna a gazdákat, csak enyhíteni a kárukon, de így el tudtak volna kezdeni fölkészülni a következő évre – közölte Harangozó Gábor, aki megjegyezte, hogy az Agrárkamara ma már komoly közpénztámogatást élvez, 20 milliárd forintból működik, a kamarai vezetők pedig „hatalmas fizetésekért dolgoznak, titkársággal, autóval, mindennel”, többségük a kamarai vezetői tisztsége mellett fideszes politikus vagy országgyűlési képviselő, ott is kap javadalmazás.

„Viszont igazából nem tesznek a gazdálkodókért semmit; és akkor most még ráadásul ki is találták, hogy meg kell duplázni a kamarai díjat”

– mondta felháborodását kifejezve az MSZP alelnöke.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!