Bekeményített az EU – Egyre jobban szorul a hurok Orbánék nyaka körül!

Legutóbb idén májusban tartottak meghallgatást Magyarország jogállamisági helyzetével kapcsolatban az uniós testületben, azonban az EU miniszteri tanácsában most újra napirendre tűzik az ügyet.

Az eljárás még 2018-ban indult el Magyarországgal szemben, mikor az unió elsöprő többséggel fogadta el a Judith Sargentini által írt jelentést. Most a Népszava közlése szerint a hetes cikkely szerinti eljárás keretében tartandó újabb meghallgatáson a magyar kormány részéről Varga Judit igazságügyi miniszter vesz majd részt,

azonban Orbánék ellenzik, hogy vitát nyissanak a legújabb parlamenti állásfoglalás megállapításairól is a miniszteri tanácsban.

A kormány érvelése szerint az újabb feltárt problémákat nem tárgyalhatnák az eljárás keretében, csak azokat, amelyeket az eredeti EP-jelentés is tartalmaz.

Az előzetes tervek szerint nincs meghatározott fő témája a közelgő meghallgatásnak, így bármi szóba kerülhet, amit eredetileg Judith Sargentini írt. Ilyen például a magyarországi korrupciós helyzet, a diszkrimináció, a titkos megfigyelések és az igazságszolgáltatás függetlenségét ért szabálytalanságok, valamint a médiaszabadság problémái.

A 2018-as jelentést idén frissítették, így a szeptemberben elfogadott újabb változatban az uniós képviselő-testület megállapította, hogy

“a helyzet tovább romlott Magyarországon, a demokratikus berendezkedést felváltotta a választási önkényuralom hibrid formája”.

Orbánék szeretnék elkerülni az újabb meghallgatást, mely jelentősen ronthatja az országot irányító kormány nemzetközi megítélését, és ami befolyásolhatja az uniós források tárgyalásának végkimenetelét is.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!