Betelt a pohár – Azonnali változtatásokra szólították fel Orbánékat!

Az Orbán-kormány továbbra is folytatja azt az Európai Unió ellenes politikát, melyet évekkel ezelőtt elkezdett, csak azért mert az európai közösség nem nézi jó szemmel a demokrácia és a jogállamiság leépítését, valamint a rendszerszintű korrupciót!

A folyamatos unióval szembeni hadjárat azonban káros, Magyarország érdekeivel ellentétes!

A magyar kormánynak jelen helyzetben arra kellene törekednie, hogy teljesítse a jogállamisági követelményeket, mely erősítené a forintot, javítaná a külkereskedelmi mérleget, csökkentené a költségvetésen lévő nyomást, lassítaná a száguldó inflációt, és elérhetővé tenné a felzárkózáshoz szükséges uniós támogatást és kedvezményes hiteleket.

Az európai közösséggel történő “kibékülés”, melynek révén elérhetővé válnának a jelenleg befagyasztott uniós források, egyértelműen könnyebbé tennék a magyar emberek életét, a kormány mentőövet tudna biztosítani a kis-és középvállalkozásoknak, és garantálhatná a nélkülözhetetlen állami és önkormányzati közszolgáltatások fenntartását.

Az MSZP a közösségi oldalán a megélhetés biztonság érdekében felszólította a kormányt, hogy

 • tegyék adómentessé a minimálbért, és csökkentsék az alacsony fizetésűek adóját;
 • duplázzák meg a családi pótlékot;
 • rendezzék a közszolgálatban dolgozók, a pedagógusok, és az egészségügyi dolgozók bérét;
 • tegyék áfa-mentessé az alapvető élelmiszereket;
 • és zárkóztassák fel a kisnyugdíjakat.

Utóbbi követelésükkel szemben azt kezdeményezi a szocialista párt, hogy a nyugdíjprémiumot és a 13. havi nyugdíjat minden nyugdíjas azonos összegben kapja meg, valamint a kormány biztosítson az átlagnyugdíj alatt élőknek a fűtési szezonban havonta legalább 10 ezer forintos rezsiutalványt. Kiemelik továbbá azt is, hogy a 2023. január 1-jén esedékes nyugdíjemelés mértékét ne a Fidesz-kormány által javasolt 5,2 százalékos infláció alapján állapítsák meg, hanem 15,7 százalékkal emelkedjenek a nyugdíjak a 2022. augusztusi nyugdíjas tény fogyasztói árindex alapján!

A megélhetési költségek kordában tartása érdekében az MSZP szerint RezsiSTOP-ra van szükség, nem fideszes megszorításokra!

Ezért további javaslatokkal álltak elő, amik segítenének ebben a nehéz helyzetben, melybe részben az Orbán-kormány káros politikája miatt került az ország:

 • A 12 forintos paksi áramot adják annyiért az embereknek, amennyibe az kerül!
 • Csökkentsék a lakossági energiahordozók áfa-kulcsát öt százalékra!
 • Vonják vissza az oligarcháik extraprofitját szolgáló rendszerhasználati díjak emelését!
 • Kerüljön bevezetésre a garantált energetikai alapszolgáltatás!
 • Biztosítson a kormány ingyenesen előre fizető mérőt és ingyenes visszakapcsolást az energiaellátásba!
 • Induljon országos szigetelési program a panelépületek és a Kádár-kockák felújítására!
 • A közszolgáltatások biztosítása és a céges csődhullám – valamint az annak nyomában járó növekvő munkanélküliség – elkerülése érdekében tegye lehetővé a kormány az önkormányzatok, költségvetési szervek, közhasznú civil szervezetek és a kis-és középvállalkozások számára a „védett” energiaellátásban történő részvételt, és biztosítson részükre szabályozott áron energiát!

Ezekkel az intézkedésekkel, valamint a jogállamisági követelmények teljesítésével Magyarország jobb helyzetbe kerülne, a megélhetés nem jelentene megoldhatatlan problémát a társadalom jelentős részének!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!