Fellélegezhetünk: ezek a javaslatok lefogják törni a gázárakat

Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Az elmúlt időszakban a nyári csúcshoz képest a harmadára esett vissza földgáz piaci ára, ám korai még örülni, mert ez még mindig magasabb, mint az egy évvel ezelőtti ár, a végleges megoldáshoz kell még idő. Míg augusztusban a TTF gáz ára 339 euro volt, addig a

mai napon ennek csak közel harmadát, 116 eurót kell fizetni megawattóránként!

Ezt nem veri nagy dobra a kormányzat, nehogy be kelljen vallani, hogy messze nem olyan kezelhetetlen a helyzet, mint azt beállítják. A háttérben az áll, hogy augusztusban még azt várta a piac, hogy nem lesz a télre elég gáz Európában, de ma már világosan látható, hogy nem lesz gond az ellátással télen. A gáztározók szinte teljesen fel vannak töltve, csökkent 15 százalékkal az ésszerű takarékoskodás miatt a felhasználás, és az orosz gáz ma már csak 9 százalékban részesül az európai ellátásból.

A gáz ára valószínűleg nem fog a közeljövőben 60 euró környékére visszaállni, de nem kell már félni az öt és hétszeres gázáraktól. Természetesen Brüsszelben is gőzerővel dolgoznak azokon a megoldásokon, amik mérsékelni tudják az energiaárakat. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentése szerint

dinamikus ársapkát vezetnének be a TTF, tehát a holland gáztőzsde alapján értékelt gáz árára,

ami nem befolyásolja a már megkötött szerződéseket, azok csak az újakra vonatkoznak, így Orbánnak nincs félnivalója, hogy Putyin majd a fejére koppint. Emelett fontos kérdés, hogy szabályozni kell az európai piacon egyre meghatározóbb cseppfolyós LNG gáz felhasználását, amire 2023 tavaszától új indexállást dolgoznának ki. Igen jelentős lépés lesz a bizottság koordinálása meletti közös uniós gázbeszerzések bevezetése, ami lehetővé teszi, hogy az uniós -akár állami- energiacégek ne licitáljanak egymásra, és ezzel ne verjék fel az árakat. Az elképzelés szerint tagállamonként a gáz 15 százalékát kötelező lesz ilyen módon beszerezni.

Az már világosan látható, hogy Nemzeti Konzultáció ide-vagy oda, a szankcióknak semmi közük nincs az energiaárakhoz, azok jelentősen csökkentek a szankciók ellenére is. Így Orbán szankciók elleni politikája egyre izzadságszagúbb.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!