Megszületett a döntés: ők fogják üldözni a korrupciót az országban

Fotó: Emmanuel DUNAND / AFP

Integritás Hatóság néven állítja fel a kormányzat azt az új intézményt, aminek a feladata lesz Magyarországon a korrupció felderítése és üldözése. Nem jószántából döntött így Orbán, az EU-s pénzekhez való hozzáférésnek a feltétele, hogy bebizonyítsa, a támogatási összegeket nem ellopják, hanem azok az eredeti célt fogják szolgálni.

Bár azt nem vállalta be a Fidesz-rezsim, hogy csatlakozzanak az Európai Ügyészséghez, egy új szervezet felállítását törvénybe iktatták. Az új, három vezetővel rendelkező hatóság integritáskockázat-értékelést végez, feladata lesz a rendszerszintű problémák azonosítása, éves elemző integritásjelentés készítése, de emellett ajánlást is kiadhat a problémák megoldására. Fontos tényező, hogy az Integritás Hatóság pénzügyileg független, amennyiben csalást észlel, arról az illetékes európai szerveket is értesítenie kell,

többek között az Európai Csalás Elleni Hivatalt, valamint az Európai Ügyészséget!

Az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság gyorsan döntött arról, hogy kik is lesznek a tagjai a bizottságnak. Itt egy elnök és két alelnök megbízatásáról van szó. A végső döntés Halász Zsolt ÁkostPataki Balázs Zoltánt és Tátrai Tündét bízta meg az új szervezet vezetésével a 33 pályázó közül.

A nyertesek közzétett szakmai önéletrajzából a 24.hu foglalta össze a legfontosabbakat:

  • A 45 éves Halász Zsolt Ákos jogász, bankszakjogász. Korábban dolgozott az Alkotmánybíróságon, a Magyar Fejlesztési Banknál, a Magyar Befektetési és Vagyonkezelő Rt.-nél, az Országgyűlési Biztos Hivatalában. 2010 után három évig a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatói titkárságvezetője volt. 2013 és 2016 között az Európai Beruházási Bank alelnöki tanácsadójaként dolgozott. 2016 után két évig az Európai Beruházási Banknál a magyarországi finanszírozási ügyletek előkészítését támogatta. 2018-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog és Államtudományi Kar Pénzügyi, Jogi Tanszékének tanszékvezetője, egyetemi docens.
  • A 48 éves Tátrai Tünde közgazdász, jogász a kilencvenes évek végétől 2007-ig dolgozott az akkori Miniszterelnöki Hivatalnál több beosztásban, legutoljára jogi és közbeszerzési tanácsosként. 1997 óta egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Ellátási Lánc Menedzsment Tanszékén tanít.
  • Az 53 éves Pataki Balázs 20 éve az Európai Bizottság (EB) tisztviselője, jelenleg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felügyelőbizottsága mellett működő titkárságon foglalkozik az intézmény vizsgálati feladatainak rendszeres ellenőrzésével. Az adóügyi szakértő korábban az EB adóügyi főigazgatóságán, illetve jogi szolgálatánál dolgozott. Pályáját Budapesten a KPMG-nél kezdte, majd egy ügyvédi irodában vállalt munkát, mielőtt 2002-ben az Európai Bizottságban kapott állást.

Bár a Transparency International Magyarország által támogatott jelöltek közül senki nem nyert, mégis reményre ad okat az a tény, legalább egy tag az OLAF-tól igazol át a magyar korrupcióellenes hivatalba.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!