Megvalósult Orbán rémálma – Összefognak a rendszer ellen tüntetők!

Kép: Archívum

Szerda reggel, a pedagógusok világnapján megindult az ellenállás: polgári engedetlenség, élőlánc, tüntetés és hídfoglalás is napirenden van.

“A kormány állításával szemben az oktatás rendjét és a tanulók érdekeit nem az sérti, hogy a pedagógusok kiállnak saját és tanulóik jogai mellett, hanem az a szakmai rombolás és átpolitizáltság, amelyet e területen 12 éve folyamatosan végez” – írja az október 5-i figyelemfelhívó akciókkal kapcsolatban az MSZP a közösségi oldalán, mely felszólítja a kormányt, hogy

azonnal fejezzék be a pedagógusok megfélemlítését!

Az ellenzéki párt szerint korszerű oktatási rendszerre van szükség, amelyben tisztességes és értékálló a bérezés, megtanulható és megtanítható, versenyképes tudást biztosító a tananyag, túlterheltség és adminisztratív kontroll helyett autonómia, bizalom és a szakmaiság határozza meg az oktatás mindennapjait.

A Telex tudósítása szerint a PDSZ-nél nagyjából 13 ezer pedagógus jelezte a csatlakozását az ellenálláshoz, azonban várhatóan több tanár sem az egész napos sztrájkot fogja választani, hanem polgári engedetlenségben hagy ki néhány órát, vagy a délutáni tüntetésen vesz csak részt.

Kora reggel elkezdett gyűlni a tömeg az élőlánchoz, mely 8 óra után már megtöltötte a Keleti pályaudvar és a Blaha Lujza tér közötti szakaszt. A szervezők a Széll Kálmán tér felé terjesztik az élőláncot!

A tüntetéshez csatlakoztak már gyógypedagógusok, logopédusok, több vidéki iskola és orvosegyetemek is kiálltak a tüntetők mellett, az autósok pedig dudálással fejezik ki szolidaritásukat. Karácsony Gergely pedig támogatásáról biztosította a résztvevőket:

“Tanárok nélkül nincs jövő! Budapest a tanárokkal van.”

– írta a főpolgármester a közösségi oldalán.

Mint arról korábban beszámoltunk, délután a Tanítanék Mozgalom és noÁr szervezésében szolidaritási koncert és tüntetés lesz a Kossuth téren, este pedig diákok készülnek elfoglalni a Margit hidat.

Az élőláncról készült reggeli videót itt nézheti meg:

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!