Orbánt a mentő vinné el, ha ezek nyomtatásba kerülnének!

ideges
Forrás: népszava.hu

A kormány ismét nemzeti konzultációt hirdetett, most az Oroszország elleni szankciók kapcsán, melyek ugyan hatásosak és képesek megroppantani az orosz gazdaságot, Orbánék mégis feloldatnák azokat.

Az ok pedig nagyon egyszerű: nekik egyedül az számít, hogy minél mélyebben beégjen mindenki fejébe a fideszes logika szerinti magyarázatot, vagyis, hogy minden rossz a „brüsszeli szankciók” miatt van, és nem a több mint 12 éve kétharmados többséggel kormányzó Fidesz elhibázott lépései miatt.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője legújabb nyílt levelében kiemeli, hogy ezzel a trükkel “akarják még jobban a tudatunkba vésni, hogy ha valaki nem tudja kifizetni a villanyszámláját, akkor Brüsszel a hibás; ha az óvodákban csak fél kiflit kapnak a gyerekek, akkor valójában Ursula von der Leyen eszi meg a másik felét; ha valakinek már a fél nyugdíját elviszi egy normál bevásárlás a piacon, akkor arról is csak az Európai Unió tehet.

Ugyanaz a régi recept, amivel tizenkét éve dolgoznak: mindenki gonosz, mindenki hülye, mindenki hibás, csak ők nem.”

Az ellenzéki politikus szerint hazugság azt kijelenteni, hogy az „elhibázott brüsszeli szankciók” tehetnek minden rosszról, és nem lehet mindent a háború nyakába varrni, ugyanis a benzinár-sapkát tavaly november elején vezették be, bizonyos élelmiszerek árának rögzítéséről pedig már idén januárban döntöttek. Ennek oka pedig nem lehetett a háború, hiszen az csak idén február végén kezdődött,

vagyis az ársapkákat az orosz agressziótól és bármilyen későbbi szankciótól függetlenül kellett bevezetni!

Sőt, az is erős csúsztatás Orbánék részéről, hogy a „brüsszeli elit” a magyarokat kihagyva döntött a szankciókról, hiszen a magyar kormány képviselői – például Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács ülésein – a hét szankciós csomag mindegyikét megszavazta.

Ujhelyi a tervezett nemzeti konzultáció kapcsán érdemi kérdéseket javasol a Fidesz-kormánynak, ha az mindenképp meg kívánja tartani az újabb milliárdokba kerülő propagandaeseményt:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az összes szankciót vissza kell vonni még az év végéig, mely egyesek véleménye szerint kizárólag Putyin és gazdasági érdekkörének érdekét szolgálná?
  2. Ön egyetért azzal, hogy ha a kormány szerint a brüsszeli szankciók elhibázottak [melyeket Orbánék maradéktalanul szintén megszavaztak], azzal a Fidesz valójában a saját döntéseit támadja?
  3. Egyetért azzal, hogy más európai országhoz hasonlóan, Magyarországon is le kellene csökkenteni a villany- és a gáz áfakulcsát öt százalékra, esetleg nullára?
  4. Ön szerint, ha a Fidesz-kormány valóban kedvező hosszútávú gázszerződést kötött az orosz féllel, amely „megvédi a magyar fogyasztókat a gázáremeléstől”, akkor a kormány most csak nyerészkedni akar a magyar embereken?
  5. Egyetért-e Ön azzal, hogy a paksi atomerőmű által nagyjából 12 forintos kilowatt-óránkénti áron termelt áramot a jelen helyzetben ugyanezen az áron kellene biztosítani mind a lakosságnak, mind az önkormányzatoknak?
  6. Egyetért-e azzal, hogy ingyenes legyen az energiaszolgáltatás visszakapcsolása azoknál a családoknál, ahol azt valamilyen okból már kikapcsolták, illetve, hogy vezessünk be kikapcsolási moratóriumot a válság idejére, amelyet a családokon túl a kis- és középvállalkozásokra, az önkormányzatokra és a civilszervezetekre is kiterjesztenénk?
  7. Ön egyetért azzal, hogy a rekordmagas infláció miatt az államnak valós és kézzel fogható segítséget kell nyújtania a megélhetési válságban, például az MSZP által javasolt havi húszezer forintos „Esély-kupon” élelmiszertámogatással?

Ujhelyi szerinte ezek valódi kérdések, amelyekre valódi válaszok adhatóak, nem pedig pártpolitikai célokat támogató, önigazoló álkérdések, melyek ha valóban rákerülnének a nemzeti konzultációs ívre, mély nyomot hagyna a hatalom népszerűségén.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!