Putyinnak elege lett: kemény lépésre szánta el magát Ukrajna ellen

Kedden este Vlagyimir Putyin orosz elnök egy videó keretében jelentette be, hogy milyen lépéseket tervez már a napokban meglépni Oroszország. Az elmúlt időszakban olyan mértékű vereséget szenvedett az orosz hadsereg a harkivi fronton, hogy az jelentős presztízsveszteséget is jelent Putyinnak, így lépéskényszerbe került. Ezért most az orosz diktátor bejelentette:

részleges mozgósítást rendel el, behívják a tartalékos katonákat az országban!

Az erről szóló rendeletet már alá is írta Putyin, becslések szerint ez 300 ezer hadrafogható, katonai tapasztalattal rendelkező katonát jelent Oroszországnak, akik további kiképzésben részesülnek. A döntés érthető, hiszen folyamatosan arról jönnek a hírek a frontról, hogy az orosz csapatak létszámhiánnyal küzdenek, már börtönökben is toboroznak katonákat, szabadulásért cserébe.

Másrészt a harkivi ellentámadás sikere Putyin ázsiai pozícióját is megtépázta, a volt szovjet tagköztársaságokban hirtelen destabilizálódott a helyzet, India és Törökország pedig látványosan hátrébb húzódott Oroszországtól. Putyin kapkodását jelzi az is, hogy Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megszállt területein

azonnal “népszavazásokat” akar tartani,

szeptember 23-27. között. Ezekkel a célja az lehet, hogy a megszálló erők segítségével kimondassa az Oroszországhoz való csatlakozást, és innentől kezdve a támadásokat Oroszország elleni támadásnak állítsa be. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy Putyin csatlósain kívül senki nem fogja ezeket az eredményeket elfogadni, ugyanis a népszavazásokat egy elismert államnak kell kezdeményeznie a saját területén, és biztosítani kell annak tisztaságát nemzetközi megfigyelőknek is lehetőséget adva.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!