Ilyen még nem volt – Akkora pofont kapott Orbán, hogy a fal adja a másikat!

Csütörtök bocsátották szavazásra az Európai Parlamentben Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselő 37 oldalas jelentését, melyben a magyar jogállamiság helyzetéről írt. A szavazás nem várt fordulattal zárult!

A szavazást megelőző vitát szerdán tartották, melyen a magyar kormány nem képviseltette magát, ami azért is meglepő, mivel a mindig harcias Orbán a korábbi alkalmakkor mindig személyesen is megjelent az eseményen.

A csütörtöki szavazás végül nem a Fidesz szájíze szerint alakult, ugyanis elsöprő többséggel szavazták azt meg a képviselők.

Orbánék mellett már csak az EU-kritikus, jobboldali pártok álltak ki, ők nem szavazták csak meg a Magyarországot elítélő EP-jelentést, ami sokkal keményebb megállapításokat tesz, mint a kormány által sokat kritizált korábbi Sargentini-jelentés. A 444.hu közlése szerint a szövegben többek között az is olvasható, hogy

“Összességében a sajnálatunkat fejezzük ki, hogy a szükséges EU-s lépések elmaradása hozzájárult a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok leépüléséhez Magyarországon, és ahhoz, hogy az egyik tagállam választási autokrácia hibrid rezsimjévé vált.”

Ez lényegében azt jelenti, hogy “Európa pártjainak túlnyomó többsége szerint Magyarországon már nincs demokrácia”.

Ilyen súlyos kritikát korábban egyetlen másik tagállam sem kapott, azt azonban ki kell emelni, hogy a most elfogadott jelentés csupán egy politikai nyilatkozat, mely jogi következményekkel nem jár.
A hatása azonban mégis komoly lehet, a lap elemzése szerint ugyanis a határozat szerdai vitáján elhangzott, hogy ha a Tanácsban egy nem demokratikus országnak is szavazati joga van, akkor az megkérdőjelezi a közös uniós döntések demokratikusságát, elfogadhatóságát. Ha ezen logika szerint a Parlament érvénytelennek tekintené a tanácsi döntéseket, az megbéníthatja az EU működését.

Egy másik esetleges következménye az lehet, hogy a Parlament leválthatja a Bizottságot. Erre jogilag lehetőségük van, ráadásul a képviselők már korábban is jelezték, hogyha a Bizottság nem lép fel kellő határozottsággal a magyar és a lengyel kormánnyal szemben, akkor élni fognak ezzel a jogukkal.

A bizottsági döntés vasárnap lesz, melyen minden eddiginél komolyabb szankcióval sújthatják majd Magyarországot az Orbán-kormány hibái miatt. Erről ide kattintva olvashatnak bővebben!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!