Összeomlás! Orbán őrjönghet, Brüsszel még ezen a héten padlóra küldi!

Látványos kudarcot vallott a Fidesz-kormány: az Európai Bizottság vasárnap azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak, hogy vonjanak el uniós pénzeket Magyarországtól. Méghozzá sokkal többet, mint amire Orbánék számítottak!

Most Brüsszel üzent Orbánnak olyat, hogy a fal adja a másikat. A hvg.hu értesülése szerint ugyanis az eddiginél sokkal brutálisabb büntetést kap a Fidesz-kormány, mint amire számítani lehetett:

az Európai Bizottság 3500 milliárd helyett csaknem 6400 milliárd forint kifizetésének a felfüggesztését javasolhatja

a Magyarország elleni folyó jogállamisági eljárásban – írta meg a Reuters. A hírügynökség két európai uniós tisztviselőre hivatkozva azt állítja, hogy

a felfüggesztett források aránya a 70 százalékot is elérheti

a 2021-2027-es időszakra járó 22,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásból. A hír nyomán a délutáni órákban azonnal gyengülni kezdett a forint: egy eurót 405 forint körüli áron jegyeznek.

Az eddig kiszivárgott információk ennél lényegesen kevesebb pénzről, 3500 milliárd forintról szóltak. Az Európai Bizottság a magyar választások után két nappal jelentette be, hogy megindítja a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, mert nem látják biztonságban az uniós pénzek felhasználását, és szeptember 22-ig kell válaszolnia azokra az ajánlásokra, amelyeket a magyar kormány ajánlott fel a problémák kezelésére. A Népszava és a Bloomberg értesülései szerint

az Európai Bizottság vasárnap azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak, hogy vonjanak el uniós pénzeket Magyarországtól.

Ugyanakkor azt is javasolják a tagállamok pénzügyminisztereinek, hogy adjanak időt Magyarországnak a vállalásaik teljesítésére.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!