Orbánék felköthetik a gatyájukat – Újabb per szakad a nyakukba!

Fotó: Ronald Zak/PA

Az Orbán-kormány intézkedései miatt már így is elindult a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben, azonban most egy még nagyobb, összesen 33 országot érintő eljárás részeseivé váltunk.

Portugál fiatalok közösségi finanszírozás segítségével klímaválságról szóló pert indítottak, melyet az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt fognak tárgyalni, ennek eredménye pedig fontos következményekkel járhat – számolt be róla a HVG.

Az ügyet még 2020 szeptemberében indították el a portugál fiatalok, mondván

“a klímaválság sérti az élethez, a magán- és családi élet védelméhez, valamint a megkülönböztetésmentes élethez való jogukat”.

Az ügy fontosságát jelzi, hogy azt az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) 17 bíróból álló Nagytanácsa fogja tárgyalni.

A lap idézi Sofia Oliveirat, az egyik 17 éves felperest aki elmondta: “Idén még a tavalyihoz képest is több fojtogató hőhullámot tapasztaltunk Portugáliában. Most abban reménykedünk, hogy a bíróság minél hamarabb meghallgatja az ügyet, és ráveszi az európai kormányokat, hogy hozzák meg a védelmünkhöz szükséges sürgős intézkedéseket.”

A Guardian az üggyel kapcsolatban kiemelte, hogy összesen 33 ország – köztük Magyarország – kormányát fogták perbe, ennyi államnak pedig még soha nem kellett megvédenie magát egyetlen nemzetközi bíróság vagy testület előtt sem.

A meghallgatás végkimenetele fontos következményeket vonhat maga után, ugyanis “ha a legfelsőbb bíróság a felperesek javára hoz döntést, az az európai kormányokat arra kényszeríti majd, hogy radikális lépéseket tegyenek az éghajlati válság megállításáért”.
Ez azt jelenti, hogy a kormányok kötelesek lesznek csökkenteni a károsanyagkibocsátást, illetve kezdeniük kell majd valamit a multinacionális vállalatok világméretű szennyezésével is.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!