Aggasztó a helyzet: videón a hét magyar veszélyben lévő megye

Az orosz-ukrán háború talán a számunkra eddigi legveszélyesebb szakaszában tart azzal, hogy teljesen bizonytalan a zaporizzsjai atomerőmű üzemeltetését kézben tartani, és a jelentős érdekellentétek komoly bajt hozhatnak Európára is.

Amennyiben a zaporizzsjai atomerőmű sérülés miatt állna le, az komoly gondokat okozna nemcsak ukrán területen, de bizony mi sem lennénk biztonságban. Az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet szerint 13 európai országot érintene a sugárszivárgás, köztük

hét magyarországi megyét is!

A magyar lakosság Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben lenne a legnagyobb veszélyben, itt kellene jelentős védelmi intézkedésekkel számolni. Hazánk mellett Fehéroroszországot, Moldovát, Litvániát, Lettországot, Észtországot, Lengyelországot, Romániát, Szerbiát, Szlovákiát, Csehországot és Oroszországot érintené az atomerőmű esetleges sérülése. A hatóságok egy videót is közzétettek, miként is terjedne az erőműből a sugárszenyezés:

A modell az augusztus 15-18-a közötti időszakot szimulálja, ami persze változhat adott napokon a széljárástól esőtől és egyéb meterológiai változásoktól, de egy átlagos időben történő katasztrófa esetén nagyjából erre a terjedésre lehet számítani.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!