Magyar grippenek fogtak el egy orosz gépet – mi jöhet még?

Újdonsült honvédelmi miniszterünknek bejött az élet, nem elég, hogy a napokban felvehetett 1,6 milliárd osztalékot a cégéből, még dicsekvésre is maradt egy kis energiája.

A Magyar Honvédség 2022. augusztus 1-től négy hónapon keresztül, közel 80 katonával és négy Gripen harci repülőgéppel, vezető nemzetként látja el a balti országok légtérrendészeti feladatait Németországgal, Csehországgal és Olaszországgal közösen, NATO parancsnokság alatt – írja a miniszter a Facebook posztjában, majd jön az igazi hír:

magyar vadászrepülőgépek sikeresen elfogtak egy IL-76 típusú orosz repülőgépet!

A beszámoló szerint a magyar vadászrepülőgépeket kora hajnalban egy azonosítatlan repülőgép miatt emelték a magasba, majd a Gripenek a nemzetközi eljárásrendnek megfelelően sikeresen elfogták és azonosították a Balti tenger fölött déli irányba tartó, IL-76 típusú orosz repülőgépet. Az elfogást követően a Gripenek visszatértek a litvániai, Siauliai repülőbázisra.

Még mielőtt valaki a filmekben látott légicsatát várna, az IL-76 típus egy négyhajtóműves közepes teherszállító repülőgép, melyet eredetileg katonai célra terveztek. A hír arról nem szól, hogy a gép civil feladatot teljesített, vagy az orosz légierőhöz tartozott-e.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!