Hülyének nézik a gazdákat Orbánék, de amikor ezt megbánják, már késő lesz!

Segítség helyett inkább átveri és hülyének nézi a gazdákat Orbán Viktor kormánya, mivel az 1200 milliárdos aszálykár enyhítésére csak 10 milliárd forint támogatást ad. Augusztus 20-án kiderül, hogy a cserbenhagyott gazdák mit szólnak ehhez.

Szinte a semmivel egyenlő az 10 milliárd forint, amit a Fidesz kormány az 1200 milliárdos aszálykár enyhítésére szándékozik költeni. Raskó György agrárközgazdász az mfor.hu portálnak elmondta: szerinte

a Fidesz kormány intézkedéscsomagja csak egy jelképes pr-fogás.

Raskó György azt tartja a legnagyobb problémának, hogy sokan  megváltoztathatatlan tényként kezelik az aszályt, a klímaváltozást, miközben az aszálykárokat ki lehetne védeni, hiszen víz van bőven, semmi gond nem lenne az öntözéssel, ha a meglévő csatornákat kitisztítanák. A hálózat teljesen kész van.

A kádári időszakban 300-400 ezer hektárt öntöztek, most viszont csak 60-70 ezer hektárt, azaz az akkori terület kevesebb, mint ötödét.

Ez egyértelműen a Fidesz-kormány hibája, mivel az általuk öntözésfejlesztésre szánt összegből csak néhány ezer hektárt lehet öntözhetővé tenni, miközben sok százezret kellene.

Raskó György szerint azért csak egy jelképes pr-fogás az egész támogatási rendszer, mert ha a konkrét számokat nézzük, akkor kiderül:

a Fidesz-kormány csak egy stadion árának a harmadát költi az egész ország öntözésére!

A közgazdász szerint ez a probléma azért drámai, mert bár egész Európában súlyos a helyzet, de sehol nem lesz arányaiban akkora termelésiérték-kiesés, mint Magyarországon. Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy

a gazdák augusztus 20-án megmutathatják, mit szólnak ahhoz, hogy Orbánék cserbenhagyták őket.

Könnyen előfordulhat, hogy a demonstráció láttán már a Fidesz-kormány is bánni fogja, hogy hülyének nézte azokat, akik megtermelik az ország ennivalóját – de valószínűleg akkor már késő lesz.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!