Kitálaltak Orbánék ellen – Ebből hatalmas botrány kerekedhet!

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Vasvári Csaba, a Fővárosi Törvényszék vezető bírája nyilatkozott a brit Observernek, melyben döbbenetes hatásköri túllépésekről számolt be.

Vasvári már 18 éve dolgozik bíróként, illetve ő az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője is, így állításai még nagyobb súlyúak. A nemzetközi lapnak elmondta, hogy

Orbán Viktor kormánya „folyamatosan túllépi” hatáskörét annak érdekében, hogy a bíróságokat befolyásolják!

A brit lapnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy kollégáival évek óta „külső és belső befolyásolási kísérletek” tanúi, majd hozzátette, hogy ezt pályafutása alatt minden oldalról tapasztalta,

azonban az elmúlt 12 évben, a Fidesz kormányzása alatt váltak rendszeressé.

Az „egyértelmű belső befolyásolási kísérlet” példájaként Vasvári a Schadl–Völner-ügyet említette, melyben jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy Schadl György az igazságügyi vezetés magas szintjein próbálkozott elérni, hogy eltávolítsanak egy bírót, aki megítélése szerint akadályozta a mozgásterét a végrehajtók között.

A Fővárosi Törvényszék vezető bírája arról is beszámolt az Observernek, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke – aki a 444.hu közlése szerint politikai kinevezett -, nem teszi átláthatóvá a bírói kinevezéseket.

De súlyos problémaként emeli ki Vasvári azt is, hogy júniusban magas rangú bírói állásba nevezték ki a Legfelsőbb Bíróság elnökének feleségét, úgy, hogy a bírák által tartott választáson sokkal kevesebb szavazatot kapott, mint riválisa – erről ide kattintva bővebben is olvashatnak!

A cikk idéz egy volt bírót is, aki szerint a bírósági ügyek jelentős része tisztességesen lezajlik, ugyanakkor szerinte a politikailag érzékeny ügyeket a Kúriánál „lojális bírói testület tárgyalja, amely a kormány javára hoz döntéseket”.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!