Orbánék elismerték, hogy 12 év kormányzás után katasztrofális a helyzet!

Fotó: Orbán Viktor / Facebook.com

Nem ez az első alkalom, hogy beismerő vallomást tett a kormány az elmúlt időszakban, bár nem a magyar nyilvánosság elé álltak ki és mondták el, hogy gondok vannak, hanem csak az Európai Bizottságnak küldött jelentésükben tesznek róla említést.

A kabinet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz (EFOP Plusz) elnevezésű programnak leadott jelentésében emeli ki, hogy jelentős az egészségügyi szakápoló- és orvoshiány.

Sőt, a kormány a jelentésben nemcsak a hiányt ismeri el, de még azt is, hogy ez területi ellátási problémákat is eredményez a rendszerben.

Az egészségügyben jelentős a munkaerőhiány, 20-25 ezer szakápoló hiányzik, az üresen álló praxisok száma is drasztikus emelkedik, az otthonápolás iránt pedig nő a kereslet – sorolja az egészségügyi problémákat a kormány a jelentésében a napi.hu közlése szerint.

A kormány megoldási javaslattal is előállt, azonban mindezt nem önerőből oldanák meg hanem uniós forrásból, összesen 306 millió eurót, nagyjából 121,7 milliárd forintot fordítanának egészségügyi fejlesztésekre.

A jelentésben kiemelik, hogy a magyar egészségügyben a humánerőforrás-hiány leginkább a szakdolgozók között jelentkezik. Az elmúlt 10 évben a 30-39 éves korosztály létszámában 26 ezer főről 17 ezer főre csökkent, míg becsléseik szerint 2027-ig a hetven év feletti szakápolók száma várhatóan 24 százalékkal fog nőni a 2019-es adatokhoz képest.

Az orvoshiánnyal kapcsolatban pedig arról írnak, hogy 2021 decemberében 647 betöltetlen háziorvosi praxis volt, amelyekből 474 egy éven túl volt betöltetlen.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!