Kőkemény ellenlépés: kitilthatják Orbánt Tusványosról?

Fotó: Merész Márton/Forrás: Népszava

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombati tusnádfürdői beszéde nem csak a hazai közéletben kavart vihart, de egyre nagyobb a nemzetközi visszhangja is. Nem ok nélkül, európai kormányfők nem szoktak náci beszédet mondani, és nem szoktak Európa ellen uszítani.

A beszéd a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkáránál, Paul Stănescunál is kiverte a biztosítékot, aki a diplomácia keretein belül maradva, de kemény választ adott Orbánnak. Szerinte a rendszeresen Tusnádfürdőre látogató magyarországi politikusok politikai magatartása híján volt a bölcsességnek, mert nem vették figyelembe, hogy egy másik állam területén tartózkodnak. „Nagyon egyértelmű leszek a magyar vezetők napokban tapasztalt nacionalista politikai kommunikációja kapcsán:

Románia nem egy ugródeszka az Európa-ellenes és oroszbarát üzenetek számára, sem Orbán Viktor kormányfő, sem pedig a magyar kormány tagjai részéről.

Ha ők kritizálni akarják az EU és a NATO közös akcióit, előrelátásokat vázolnának az Ukrajna által elszenvedett orosz agresszió kapcsán, akkor mindezt Magyarország területén tegyék meg, ahol megvan a szabadságuk, hogy azt mondjanak, amit akarnak. Más állam területén az efféle üzenetek nem oda illőek” – jelentette ki Stănescu, jelezve, hogy a jövőben nem fogják tűrni, hogy Orbán olyan dolgokat mondjon Tusnádfürdőn, ami kellemetlenül érintheti a román diplomáciát is. Stănescu mondatai ugyan diplomatikusak, de egyéertelműen azt jelentik:

“húzzál haza, ha fröcsögni akarsz!”

A legszélsőségesebb esetben az is elképzelhető, hogy a román hatóságok nem fognak engedélyt adni politikai tartalmú rendezvényre a jövőben, maradnak majd a koncertek.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!