Brutális pofon – Rosszkor jött Orbánnak az újabb EU jelentés kiadása!

Az Eurostat közzétette a medián jövedelmek listáját, melyből kiderül, hogy mely országok teljesítettek jobban az átlagnál, és melyek rosszabbul.

A jövedelmek eloszlásának egyik legfontosabb mérőszáma a vásárlóerő-egységben (PPS) kifejezett medián jövedelem. A friss felmérést is ebben az értékben adták meg, így eszerint rangsorolták őket.

“A mutató figyelembe veszi a „vásárlóerő-paritást”, azaz azt, hogy a különböző országok eltérő árszintje miatt ugyanaz az összeg más javak megvásárlását teszi lehetővé; a medián érték pedig azt jelenti, hogy a szóban forgó országban ugyanannyian vannak, akiknek az adott összegnél több áll rendelkezésükre, mint amennyien azok, akik kevesebből kénytelenek gazdálkodni. A rendelkezésre álló medián jövedelem így arról ad képet (számot), hogy egy ország polgárai milyen mértékben férnek hozzá a nemzetgazdaságban előállított javakhoz és szolgáltatásokhoz” – írja magyarázatként a kavosz.hu.

2020-ban az egy lakosra jutó medián rendelkezésre álló jövedelem az EU-ban átlagosan 17 871 PPS volt, ehhez viszonyítva rangsorolták az országokat.

Az élen Luxemburg végzett, melyben a medián jövedelem 28 675 volt, őket követte Németország (24 212 PPS), Ausztria (23 334 PPS), és Belgium (22 294 PPS).
A déli és keleti EU-s tagállamok pedig javarész a lista végén helyezkednek el, a legalacsonyabb mutatóval Románia rendelkezik 7724 PPS, míg őket követi Bulgária 8647 PPS, majd Magyarország 9699 PPS, és Szlovákia 10 076 PPS szerepel a sereghajtók között.

Az uniós statisztikai hivatal rendelkezésére álló 10 éves adatok összességéből leszűrhető, hogy mennyire állja meg a helyét az a kormányzati nézet, hogy az elmúlt évtized a magyar gazdaságtörténet egyik legsikeresebb időszaka, és mennyire sikerült valóban „felzárkózni” az uniós éllovasok közé tartozó Ausztriához:

A valóság sokkal komorabb és ridegebb, mint amit a propagandában hallhatunk, ugyanis semmivel sem kerültünk közelebb az osztrákokhoz a medián jövedelem szerint, mint ahol 2011-ben voltunk!

Míg 2011-ben Ausztriában 20 425 PPS volt a rendelkezésre álló medián jövedelem, ami a magyarországi 7135-nek a 2,86-szorosa, addig ugyan ez az érték 2020-ban 23 334 és 9699, tehát a legfrissebb adatok szerint az osztrák PPS a magyar medián jövedelem 2,41-szerese. Ez alapján kijelenthető, hogy az Orbán-kormánynak az elmúlt tíz évben szinte semmit sem sikerült lefaragnia a különbségből; pedig ha most nem a sor végén kullognának a jövedelmek, akkor a válság sem ilyen mértékben érződne!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!