Ezt nem verték nagy dobra: gigantikus hitelfelvételre készülnek Orbánék

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A rezsicsökkentés módosításának részletszabályait tartalmazó közlöny mellett, késő este megjelent egy újabb is, amíg mindenki azt böngészte, vajon mennyivel kell többet fizetnie az áramért és a gázért ezentúl. Pedig a fűalatt meghozott rendelet is tartalmaz egy jó nagy meglepetést.

A rendelet, amit nem vertek nagy dobra, a különleges földgázkészlet létrehozásáról szól,  valamint az ehhez szükséges finanszírozás megteremtését írja le. A rendelet kimondja, hogy a különleges földgázkészlet az energiapolitikáért felelős miniszter által meghatározott földgázmennyiség, eddig ez a fogalom nem létezett. A jelenlegi energiahelyzetben tulajdonképpen azzal semmi gond, hogy a kormány komolyan veszi a földgáztartalékok bővítésének ügyét, hiszen akár ezen is múlhat, hogy a téli hónapokban szükség lesz e a gázszolgáltatások korlátozására. Az azonban már igen furcsának tűnik, hogy

MAI ÁRFOLYAMON SZÁMOLVA 736 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKŰ HITELT KÉSZÜL FELVENNI AZ ÁLLAM,

hogy a szükséges mennyiséget meg tudja vásárolni! Az egész ügylet azért is érdekes, mert a múlt héten bejelentett energia vészhelyzet kihirdetésekor bejelentett hét pontos intézkedési listában nyoma sem volt a dolognak, de az ügy sürgősségét az jelzi, hogy a kormány engedélyezi a nyilvános pályázatot, helyette elyett több bank együttes hitelnyújtására irányuló ajánlatkéréssel valósítják meg a hitelfelvételt.

A megvásárolni kívánt 700 millió köbméter gáz mennyisége pedig kísértetiesen hasonlít ahhoz a számhoz, amit Szijjártó Péter jelentett be moszkvai tárgyalása után, hogy szeretnének megvásárolni Oroszországtól, a 15 éves hosszútávú szerződésen felül. Mindez bizonytalanságot szül, mert ezek szerint, mégsem megbízható az oroszokkal 15 évre megkötött szerződés, ráadás képpen pedig az összegből visszaszámolva kiderül, hogy

az olcsó orosz gáz is csak egy politikai termék, amivel etetnek minket!

Mindenesetre, Orbán vagy tud valamit, amit mi nem, hogy hajlandó a költségvetés teljesen kifeszített helyzetében ekkora hitelt felvenni, vagy csak egyszerűen arra játszik, hogy Európában télen a vártnál is nagyobb lesz a gázhiány, és akkor mindenkinek nála kell majd kuncsorognia gázért.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!