Teljes a káosz a kormányban: durva hiba, vagy szándékos szívatás áll a háttérben?

Fotó: Népszava

Még magunkhoz sem tértünk a KATA adónemet ért első sokkból, máris itt a második, amiről eddig senki nem beszélt, ám a megjelent és Novák Katalin által aláírt törvény tovább üti a katás vállalkozókat. Ugyanis az új törvény szerint vagy

csak jövőre lehet áttérni az átalányadóra, vagy idénre visszamenőlegesen is meg kell fizetni az emelt adót!

A törvény ugyanis nem teszi lehetővé a szeptember 1-től való átállást, azt vagy csak 2023- január 1-től lehet megtenni, vagy pedig visszamenőlegesen, 2022. jauár 1-től. Ekkor viszont természetesen meg kellene fizetni a KATA és az átalányadó közötti különbséget is.

Nem tévedésről van szó, ezt bizonyítja a törvény indoklása is,

amely alátámasztja ezt az olvasatot. Mégis abban kell reménykednünk, hogy csak egy igen durva hibáról van szó, mert ha nem így lenne, akkor az komolyan szembemegy a jogbiztonság alapelvével,

bár nem hisszük, hogy Novák Katalint ez bármennyire is érdekelné.

Ha visszamenőlegesen lehet csak belépni az átalányadóba, akkor mi lesz az eddig befizetett 3 milliós küszöb feletti különadókkal, mi lesz az eddigi 8 hónapi hiányzó adóbevallással, mi lesz, az eddig kiállított számlákon szereplő “kisadózó” jelzéssel? Azzal sem vagyunk előrébb, ha csak jövő évtől állhat át valaki, hiszen ha valakinek megkötött szerződése van egy céggel, akkor az utolsó negyedévben is kell szolgáltatnia és számláznia, mert szerződésszegést követ el, ha nem teszi.

Minderre a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete már felhívta a figyelmet, az észrevételét már szombat éjjel eljuttatta emailben a Sándor palotának, ám nem érkezett rá válasz.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!