Bebukott Orbán: semmi szükség sincs lakossági áremelésre!

Szinte érthetetlen, hogy egy kormány 400 forintos euró árfolyam mellett miért is akarja még tovább sarcolni az állampolgárait egy indokolatlan energiaár emeléssel. Ugyanis az  egész rezsicsökkentési humbug teljesen indokolatlan, az áram esetében mindenképpen.

Nincs aki ne tudná, mit forraltak ki a Fidesz boszorkánykonyhájában a tavaszi átgondolatlan osztogatás után csődközeli helyzetbe került államháztartás rendbetételére. Ennek egyik eleme, hogy

10-12-szeresére emelik az áram díját,

az átlagos fogyasztás felett. Hivatkoznak mindenre, háborús inflációra, energiaárak globális növekedésére, egyet azonban elfelejtettek közölni, mégpedig azt, hogy a Paksi Atomerőműben termelt villamos energia mennyisége meghaladja a lakossági, azaz a rezsicsökkentésre jogosultak szükségleteit. Tehát,

önmagában Paks el tudná látni a magyar lakosságot árammal,

ráadásul, nagyjából 12 forint/kilowattórás áron, ami ugye akárhogy is nézzük, harmada a jelenleg fizetett díjnak. Még mielőtt megjelenne egy “nagyokos” fideszes troll, a pontos számok:  2020-ban a hazai lakosság áramfelhasználása – a KSH adatai szerint – 11,73 gigawattóra (GWh) volt, míg az atomerőmű termelése – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint – ennél jóval nagyobb, 16,1 GWh. Minden 1 GWh áram után 11,5 millió, vagyis kilowattóránként 11,493 forint folyt be a Paksi Atomerőműhöz.

Minderre az MSZP frakcióvezetője Tóth Bertalan hívta fel a figyelmet, aki azt kérdezte Németh Szilárd kormányzati rezsifelelőstől, hogy miért fenyegeteik ennek ellenére az embereket azzal, hogy 10-12-szeres áron adják majd az áramot.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!