Komoly bajban van Orbán – Súlyos következményekkel járhat a kormány politikája!

A jelenlegi gazdasági helyzetben rendkívül nagy szüksége lenne Magyarországnak a Helyreállítási Alap mintegy 6100 milliárd forintnyi teljes keretére, azonban az Európai Bizottság által közzétett éves jogállamisági jelentés nem tartogatott jó híreket.

Az idén harmadik alkalommal megjelenő, mind a 27 uniós tagállamot egységes szempontrendszer alapján vizsgáló dokumentum, hazánkra vonatkozóan súlyos megállapításokat fogalmaz meg az igazságszolgáltatási rendszer működése, az antikorrupciós intézkedések, a médiaszabadság valamint az intézményi fékek és ellensúlyok tekintetében is.

Az is kiderült, hogy az Európai Bizottság nem valamiféle „politika boszorkányüldözést” folytat Magyarország ellen, és nem az óvodás gyermekek nemátalakító műtétének népszerűsítésre szeretné rábírni Magyarország kormányát; a dokumentum egyértelműen rávilágít, hogy az Európai Bizottságnak konkrét kifogásai vannak

  • a jogállamiság magyarországi működésével,
  • a Pegasus-botrány körüli tisztázatlan kérdésekkel,
  • a magas szinten elkövetett korrupcióval szembeni fellépés korlátozott jellegével,
  • a civil szervezetekre helyeződő politikai nyomással,
  • a közmédia függetlenségének kérdésével,
  • illetve az állami hirdetések igazságos és átlátható elosztásának hiányával.

Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében kiemeli, hogy a kormányzat múlthéten közzétett négy pontból álló vállalásai nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy Magyarország hozzáférjen a Helyreállítási Alap forrásaihoz!

A szocialista politikus szerint a tét pedig történelmi, ugyanis már tartósan 400 forint feletti az euró árfolyam, kétszámjegyű az infláció és napról-napra súlyosbodik a gazdasági válság, Magyarország azonban továbbra sem fér hozzá a Helyreállítási Alap mintegy 6100 milliárd forintnyi teljes keretéhez.

Ha pedig a magyar kormánynak nem sikerül az év végéig egyezség kötnie az Európai Bizottsággal, akkor a támogatások 70 százalékát elveszíthetjük!

Ujhelyi szerint a megoldás Orbánékon múlik, mosolydiplomácia helyett valódi cselekvésre van szükség!
“Az Európai Bizottság elvárásai egyértelműek: mielőbbi átfogó reformokra van szükség. A kormány kötelessége, hogy immáron több, mint egy éve tartó késlekedést követően hozza haza a magyar állampolgároknak, családoknak és vállalkozásoknak járó forrásokat” – írja az MSZP EP-képviselője, aki szerint a konfliktus megoldásához hazánknak be kellene lépnie az Európai Ügyészségbe.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!