Ekkora pofont már rég kapott a kormány – Hatalmas az összefogás ellenük!

Az MSZP kezdeményezésére a demokratikus ellenzéki pártok parlamenti képviselői összefogtak, és közös erővel támadták meg az Alkotmánybíróságon Orbánék jogellenes törvényét!

A szocialista párt a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében kiemeli, hogy megvédik a pedagógusok jogait és kiállnak az érdekeik védelmében.

Az ellenzéki párt azért kezdeményezte az összefogást és azért fordultak az Alkotmánybírósághoz, mivel a kormány korábban elfogadott egy szabályozást, ami a pedagógusok sztrájkjogának ellehetetlenítését tartalmazza. Ennek megsemmisítését kéri most az MSZP, mivel szerintük:

A kormány javaslatára az Országgyűlés kiüresítette a pedagógusok sztrájkhoz való jogát, lényegében megtiltva számukra, hogy sztrájkoljanak!

A kormány e kérdésben tanúsított „bátorságát” jól mutatja, hogy a jogfosztó rendelkezést eredetileg nem merték a törvény szövegében feltüntetni, azt csak a bizottsági eljárás során csempészték bele – írja bejegyzésében a szocialista párt, majd kiemelik, hogy a kormány javaslatára megszavazott törvénymódosítás teljességgel elfogadhatatlan, az ugyanis gyakorlatilag megfosztja a pedagógusokat a sztrájkhoz való jogtól, megfosztja őket attól a lehetőségtől, hogy érdekeik érvényesítése érdekében nyomást gyakorolhassanak munkáltatójukra.

A kormány ráadásul hazudott, megtévesztette a közvéleményt és a pedagógusokat is, amikor azt állította, hogy a januári figyelmeztető sztrájk törvénytelen volt,

mivel a Kúria úgy döntött, hogy a sztrájk nem volt jogellenes.

A sztrájk a magyar és a többi európai uniós tagállam alkotmánya alapján is alapvető jog, amitől sem a pedagógusokat, sem másokat nem lehet alapos, alkotmányos indok nélkül megfosztani.

Az MSZP felkérte a többi demokratikus párt ellenzéki képviselőit, hogy kérjenek utólagos normakontrollt. Az Alkotmánybírósághoz arra hivatkozva küldték be a törvény szövegét, hogy az sem a magyar Alaptörvénynek, sem a magyar alkotmányos hagyományoknak, sem a nemzetközi szerződéseknek és a bírói gyakorlatnak nem felel meg.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!