A magyarok lelkileg már a polgárháború küszöbén állnak

Fotó: MTI

Minden hetedik-nyolcadik ember került már fizikai konfliktusba a politika miatt, és a magyarok 15 százaléka már megszakította a kapcsolatot valamelyik családtagjával hasonló okokból – derül ki a Policy Solutions felméréséből. Mindez arról árulkodik, hogy lelkileg már közel vagyunk a polgárháborúhoz.

Brutálisan megosztott a magyar társadalom. A Népszava által is idézett elemzés – amely a Závecz Research reprezentatív felmérése nyomán, a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatásával készült – arra keresett választ, hogy a politikai hovatartozás milyen mértékben tette megosztottá, polarizálttá a magyar társadalmat. A tanulmánya szerint

az egyesült ellenzék támogatóinak 63 százaléka agymosottnak tartja a fideszeseket, míg a kormánypártiak 59 százaléka gondolja ugyanezt a hatpárti ellenzék szavazóiról.

Az ellenzéki szavazók 29 százaléka érezné rosszul magát, ha fideszes költözne a szomszédságába, míg a fideszesek közül minden ötödik élné meg rosszul egy új ellenzéki szomszéd érkezését. Még ennél is jobban jelzi a megosztottságot az a tény, hogy minden ötödik magyar (19 százalék) már tiltott le valakit a Facebookon vagy más platformon a politikai véleménye miatt.

A magyarok 16 százaléka veszett össze komolyan egyik családtagjával a politika miatt,

szintén 16-16 százalék valamelyik munkatársával vagy barátjával. Hasonlóan sokan vannak, akik meg is szakították a kapcsolatot egy családtaggal (15 százalék). A Policy Solutions különösan aggasztónak minősíti, hogy

a magyarok 13 százaléka fizikai konfliktusba is került a politikai nézeteltérések miatt.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy a több mint 12 éve hatalmon lévő Fidesz gyakorlatilag folyton a nemzeti egységről szónokol. Mindez azonban a jelek szerint megmaradt a szavak szintjén. A valóság olyan brutális megosztottságról árulkodik, amelyben lelkileg már nagyon közel vagyunk a polgárháborúhoz.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!