Óriási fordulat! Ez megváltoztathatja egész Európa jövőjét!

A NATO-tag Törökország beleegyezett, hogy támogatja Svédország és Finnország szövetségi tagságát, miközben néhány hete még erősen ellenezte az északi országok csatlakozási kérelmét. Az ellenkezés indoka az volt, Törökországot feldühítette, hogy szerinte hajlandóak kurd fegyvereseket befogadni.

Svédország és Finnország nem csatlakozhat a NATO-hoz Törökország támogatása nélkül, ugyanis a bővítés esetében minden tagállamnak bele kell abba egyeznie, így a török fél is vétójoggal rendelkezik ebben az ügyben. A helyzet azért is érzékeny, mert Oroszország határozottan ellenzi a két állam csatlakozását, és a nyugati védelmi katonai szövetség bővítését ürügyként használta fel az ukrajnai háborújához. Moszkva inváziója azonban éppen ellenkező hatást váltott ki, és

most már szabad az út a két ország számára a NATO-hoz való csatlakozáshoz!

A három ország külügyminiszterei közös biztonsági paktumot írtak alá, amely Törökország aggodalmait veszi figyelembe. Ennek keretében Jens Stoltenberg, a Nato vezetője elmondta, hogy Svédország beleegyezett abba, hogy fokozza a munkát a feltételezett fegyveresek török kiadatási kérelmeivel kapcsolatban, a két skandináv ország pedig emellett feloldja a Törökországnak történő fegyvereladásra vonatkozó korlátozásait – mondta.

Finnország elnöke, Niinisto azt mondta, hogy a három ország azért írta alá a közös memorandumot, hogy “teljes körű támogatásukat kiterjesszék egymás biztonságát fenyegető veszélyekkel szemben”. Magdalena Andersson svéd miniszterelnök szerint ez “nagyon fontos lépés a Nato számára”. Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatala azt mondta, hogy Svédország és Finnország “megkapta, amit akart”, de tegyük hozzá, Törökország is, hiszen így nyitva áll az út előttük az újabb, áhított fegyverek megszerzéséhez.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!