Indulhat a négynapos munkahét: szeptemberben bevezethetik

MTI-fotó: Kovács Attila

Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő javasolta a június 27-i szombathelyi közgyűlésen, hogy az önkormányzat vezessen be négynapos munkahetet. A bevezetés természetesen csak azokra dolgozókra terjedne ki, akik a közgyűlés hatáskörébe esnek.

Czeglédy  azzal érvelt, hogy kevésbé lennének leterheltek a hivatali dolgozók, és az önkormányzatnak, mint munkáltatónak is jobb munkaerő-megtartó képessége lenne. Ez nem utolsó szempont a mai önkormányzati szférában, ahonnan egyre-másra arról szólnak a hírek, hogy az alulfizetettség miatt a dolgozók elhagyják az önkormányzatokat és a versenyszférában kamatoztatják szakértelmüket. Czeglédy javaslata szerint a polgármesteri hivatalnak

szeptemberre kellene kidolgoznia a megvalósítást,

majd a részletek tisztázása után egy fél éves tesztidőszak következne. A városvezetés elfogadta a javaslatot, így a szeptemberi közgyűlésre ki is dolgozzák az ötlet megvalósíthatóságát. Mindez jól kapcsolódik Ujhelyi István MSZP-s EP képviselő javaslatához, aki azt szorgalmazza, hogy induljon társadalmi párbeszéd az ügyben. Az MSZP politikusa nemzetközi szervezetekkel, kutatókkal, valamint mozgalmakkal is egyeztetett az eddigi tapasztalatokról, illetve egy úgynevezett „pilot-program” megszervezéséről. Ennek egyik fontos lépése az Európai Bizottság és az Európai Parlament budapesti irodájában zajló egyeztetés lesz, mely alatt szakszervezeti vezetőkkel és munkaadói képviselőkkel együtt elemzik a négynapos munkahét előnyeit és hátrányait.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!