Lejárt Orbánék ideje – Elszámoltatná az Európai Bizottság a magyar kormányt!

Fotó: Orbán Viktor / Facebook.com

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a közösségi oldalán számolt be róla, hogy a mai nappal lejárt a Fidesz-kormány válaszadási ideje, melynek során az Európai Bizottság által megfogalmazott bűnökre kellett volna magyarázatot adniuk.

Az európai politikus kiemeli, hogy az Európai Bizottság még április 27-én küldte meg a magyar kormánynak azt az átiratot, amelyben lényegében a Fidesz-kabinet elmúlt éves bűneit sorolták fel és várták azok magyarázatát. A Brüsszelből érkezett levél tartalmazta például azt, hogy

  • a jelenlegi magyar közbeszerzési rendszer visszaélésekre alkalmas,
  • a hatóságok nem kellő objektivitással üldözik a korrupciót,
  • átláthatatlan az uniós források elosztása,
  • valamint azt, hogy az elszámolások ellenőrzése felületes.

Magyarország volt az első olyan tagállam, amellyel szemben elindították ezt a jogállamisági mechanizmust,

miután az Európai Unió úgy értékelte, hogy az Orbán-kormány tevékenysége és a jogállami garanciák hiánya miatt konkrét veszélyben van az EU pénzügyi érdeke, vagyis az európai adófizetők pénze.

“Ez már nem játék: ennek az eljárásnak az eredményeként akár el is eshetünk a nekünk járó, összesen mintegy 15ezer-milliárd forintos támogatás egy jelentős részétől” – emeli ki bejegyzésében az MSZP EP-képviselője, aki hozzátette, hogy a magyar kormánynak a mai nappal bezárólag hivatalos és részletes választ kellett küldenie az Európai Bizottságnak, melyben kifejti álláspontját a megfogalmazott uniós kifogásokkal kapcsolatban.

Az igencsak komoly tét miatt joggal lenne elvárható, hogy a kormány ebben az ügyben a lehető legátláthatóbb módon tárgyaljon az Európai Unióval, és késlekedés nélkül hozzák nyilvánosságra a Brüsszelnek küldött választ.

Orbánéknak világossá kell tenniük, hogy milyen garanciákat vállalt a magyar kormány a jogállamiság helyreállítása és az uniós források mielőbbi lehívása érdekében!

Ujhelyi bejegyzése végén továbbá kiemelte azt is, hogy az átlátható és korrekt tárgyalás helyett, a Fidesz eddig mindössze annyit közölt az eljárással kapcsolatban, hogy nem hajlandók engedi a magyar gyermekek szexuális felvilágosítása kapcsán meghozott intézkedésekből.
“Amennyiben a kormány tisztességes és mielőbb nyilvánosságra hozza nemcsak a brüsszeli átiratot, de a teljes magyar választ is, úgy az is egyértelművé válik, hogy ez utóbbi kérdés egyáltalán nem is része az eljárásnak” – fogalmazott az európai parlamenti képviselő.

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!