Karácsony átlátott a szitán – Csőbe akarták húzni a főpolgármestert!

Fotó: Mónus Márton / MTI

Karácsony Gergely a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a berlini, madridi, és bécsi kollégáihoz hasonlóan, őt is megkereste az ál-Klicsko.

A főpolgármester tájékoztatása szerint, a videóbeszélgetés a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail címről érkezett, így eleinte nem gyanakodott, hiszen korábban is folytatott tárgyalást Vitalij Klicsko kijevi főpolgármesterrel videóhívás keretében.

Az ál-Klicsko egy deepfake programot használva nemcsak a kijevi főpolgármesteri hivatal e-mail címét, de a főpolgármester, Vitalij Klicsko arcát és hangját is lemásolta, így az európai nagyvárosok vezetőivel gyanútlanul beszélgethetett.

Karácsony kiemelte, hogy a videóhívás elején az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, majd több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott,

ami miatt a hívást a tervezettnél korábbn szakította meg!

A budapesti főpolgármester kollégái felvették a kapcsolatot a kijevi főpolgármesteri hivatallal, ami során megerősítésre került Karácsony gyanúja, hogy csalás történhetett.

Karácsony Gergely végül hivatalos megkereséssel fordult a magyar titkosszolgálatokat felügyelő miniszterhez, és felkérte a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az Ukrán Nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit.

(Reméljük, a magyar titkosszolgálat nem csak újságírók, civilek és ellenzéki politikusok megfigyelésében és lehallgatásában jeleskedik, de sikerül ebben az ügyben is előrelépést tenniük.)

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!