Újabb kötelezettségszegési eljárást indíthatnak Magyarországgal szemben!

Az Orbán-kormány négy éve nem ismeri el az úgynevezett Coman-ítéletet, melynek következtében akár egy újabb kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak Magyarországgal szemeben!

A Háttér Társaság és az ILGA Europe nevű ernyőszervezet közösen nyújtottak be panaszt, amiért Magyarország a jogerős ítélet ellenére sem ismeri el az Európai Unión belül köttetett azonos neműek házasságát – közölte a 444.hu.

Az Európai Bíróság még 2018. június 5-én hozta meg ítéletét, mely kimondja, hogy

az Európai Unió összes tagállama köteles elismerni a más uniós tagállamban azonos nemű személyek által kötött házasságokat.

Az ítélet tehát a tagállamoknak attól függetlenül, hogy a nemzeti jog biztosítja-e az azonos neműek közti házasságot, ugyan úgy elismerési kötelezettségük van!

Az elmúlt négy évben Magyarország következetesen megtagadta a külföldön köttetett azonos nemű párok közötti házasság hazai anyakönyvezését, nemcsak házasságként, hanem mint bejegyzett élettársi kapcsolat is – írja közleményében a Háttér Társaság.

Áprilisban az üggyel kapcsolatban megszólalt az Igazságügyi Minisztérium, mely kifejtette, hogy “az Alaptörvényben szereplő házasságdefiníció miatt kizárt a külföldön kötött azonos nemű házasságok elismerése, még azokban az esetekben is, ahol a nemzetközi magánjogi törvény erre egyébként lehetőséget teremtene”.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa szerint pedig

Döbbenetes, hogy a magyar kormány nyíltan szembemegy az Európai Unió Bíróságának jogerős ítéletével!

A társaság közleménye kiemeli, hogy bíznak benne, hogy az Európai Bizottság nem hagyja annyiban a kérdést és kötelezettségszegési eljárást indít a kormány ellen az azonos nemű párok életét megnehezítő magyar joggyakorlat miatt.

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!