Novák Katalin Ádert megszégyenítő sebességgel írta alá a sztrájkjogot korlátozó törvényt

Fotó: BRUZÁK NOÉMI / MTI

Hiába kérték a tanárok az ellenkezőjét, Novák Katalin Áder Jánost megszégyenítő sebességgel írta alá a sztrájkjogot korlátozó törvényt

írja a Népszava.

A módosítót május 24-én fogadta el a parlamentben a kormánypárti többség, a magyarkozlony.hu-n pedig mindössze egy nappal azután jelent meg a kihirdetett törvény, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jobb belátásra kérte az államfőt.

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a lapnak úgy fogalmazott:

Ez a lépés nem éppen a partnerségi viszony újjáélesztését jelenti, teljesen figyelmen kívül hagyták a szakszervezetek kérését.

Hozzátette: az új Orbán-kormány a partnerség legkisebb jelét sem mutatja a tanárok felé, ahogy ezt a legutóbbi közleményekből is ki lehet érezni. Gosztonyi elmondta, hogy a sztrájkjogot korlátozó törvénymódosítás miatt a PDSZ-szel közösen alkotmányjogi panaszt adnak be az Alkotmánybírósághoz, mivel a módosítás törvényi szinten akadályozza meg, hogy a tanárok tantestületileg sztrájkolhassanak.

Gosztonyi azt is kifejtette, miért problémás a módosítás: egy esetleges “munkabeszüntetés” esetén például minden intézményben biztosítani kell a gyerekfelügyeletet, az étkeztetést, csoportokat sem lehet összevonni, a tanórák 50 százalékát – érettségiző osztályok esetében a kötelező érettségi tantárgyak 100 százalékát – meg kell tartani. Szükség esetén a sztrájkolókat is munkára utasíthatja az intézményvezető. A sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó pedagógusoknak, gyógypedagógusoknak pedig teljesen megtiltják a sztrájkot. A kormány ezzel korábbi bírósági határozatokkal is szembement, amelyek kimondták, az ilyen mértékű munkavégzés nem tartozhat bele a sztrájk alatti elégséges szolgáltatások körébe – tette hozzá Gosztonyi.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!