30 év után megtették: magyarul is olvasható Orbán “bibliája”

1989-ben látott napvilágot egy könyv a német Tilo Schabert tollából, amely az USA-ban, egy Kevin White nevű demokrata párti polgármester 1968 és 1984 közötti városvezetői  tevékenységét mutatja be. Idáig elég érdektelennek tűnik a történet, ám most már magyarul is elérhető a Boston Politics: A kreatív hatalomgyakorlás művészete című könyv. Olvasva pedig döbbenetes dolgokat tapsztalhatunk.

A magyar kiadás körülményei is sokat mondóak már, a bemutató a közpénzmilliárdokkal kitömött Mathias Corvinus Collegium volt, amit sokan csak “Fidesz keltetőnek” hívnak, utalva arra, hogy a Fidesz itt képzi utánpótlás garnitúráját. A kötet az MCC Press és a szintén kormányközeli Alapjogokért Központ gondozásában jelent meg. A könyv témája pedig rögtön megadja a választ a kiadási háttérre is:

az alkotmányos keretek között megvalósítható lehető legteljesebb hatalomgyakorlás

módszeréről szól a könyv, mely rendszert az említett amerikai polgármester a bostoni városházán épített ki! A rendszer lényege: mindent a hatalom szempontjából kell értékelni: minden eseményt,  minden tényt és minden eszmét, minden embert és minden csoportot. Ismerősnek tűnik? Mintha csak Orbán rendszeréről beszélnénk! Ha tovább nézzük a rendszer jellemzőit, a következőeket találjuk:

  1. Rend helyett konfliktus
    “az igazi vezető nem a rend megteremtésén ügyködik, hanem igyekszik fenntartani a csak számára átlátható, állandóan új ügyeket, új konfliktusokat fialó káosz”
  2. Egy embert könnyebb uralni, mint egy intézményt
    ” kormányzat előszeretettel kerüli meg a hatalmi logikának ellenálló intézményeket, és a politikát a függőségbe vonható, lekötelezhető és manipulálható személyeken keresztül alakítja.”
  3. Fel kell lazítani a hatalmi struktúrákat
    “Az Udvarban az Autokrata az egyedüli állócsillag, körülötte kering a „második kormányzat”, mely nem intézményekből, hanem a hatalmi hálózatot alkotó személyekből áll.”
  4. Barátok, mindenhova barátok
    “a politikai hatalomhoz ugyanis szükség van az antik értelemben vett barátokra, a hatalomba személyes és anyagi értelemben is befektető emberekre. Sőt, minél több ilyen barátja van az Autokratának, annál jobb, mert annál kevésbé van egyetlen félnek lekötelezve”
  5. A hatalom jót és újat teremt
    “A játszmák és konfliktusok által gerjesztett feszültségek az elmélet szerint olyan hatással bírnak, mint az egyre sűrűbben ütköztetett atomok: kreatív energiával fűtik fel a kormányzati tevékenységet.”

Mindezt az Indexen már 2014-ben megírta Tóth Gergely, ám ekkor még nem volt magyarul is elérhető a könyv, amely úgy tűnik,

Orbán Viktor “bibliája”,

az ebben megfogalmazott alapelvek szerint folytatja kormányzását. G. Fodor Gábor az egyik legfontosabb fideszes háttérintézmény, a  a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója már 2014-ben úgy fogalmazott, hogy „Tilo Schabert írja le a legjobban és legmélyebben Orbán Viktor kormányzáshoz való viszonyát.” Ugyanezt a tényt erősíti, hogy a könyv előszavában Szánthó Miklós azt írja, hogy bár a könyv ugyan csak egy amerikai nagyváros politikájáról szól, mégis, az olvasás után “összeáll benne a kép jelenünk és közelmúltunk egy-egy, addig érthetetlennek gondolt közéleti eseményéről vagy folyamatáról”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!