Orbán belökte a mélyvízbe az új államtitkárt – Válaszokat vár az EP-képviselő!

Az ötödik Orbán-kormányban több minisztérium is kifejezetten csak a pénzzel foglalkozik, viszont egynek sem kiemelt feladata az ember, a humánpolitika – ez jól mutatja, hogy mi jelent valódi prioritást a Fidesznek – írja nyílt levelében Ujhelyi István, aki nagyobb figyelmet szeretne az egészségügynek.

Az MSZP EP-képviselője levélben kereste meg Takács Pétert – aki a belügyi tárca új államtitkáraként felel az egészségügy politikai irányításáért -, hogy 5 pontban összefoglalja neki azokat az ügyeket és kérdéseket, amelyekre az előző minisztériumi vezetés nem volt hajlandó érdemben válaszolni, vagy törvénytelenül egyszerűen eltitkolta a kért adatokat.

Ujhelyi nyílt levelében kiemeli, hogy Takács elődei az ország egészségügye szempontjából kiemelt fontosságú szakpolitikai javaslatokat érdemi párbeszéd vagy vita nélkül söpörték le az asztalról,

közérdekű adatokat titkoltak el és tartottak vissza törvénytelenül, megfontolt szándékkal félrevezették a közvéleményt az uniós járványkezeléssel kapcsolatban

és tudatosan vagy tudatlanul, de asszisztáltak sötét hátterű és egyértelműen korrupciógyanús kormányzati egészségügyi beszerzések végrehajtásához.

Ujhelyi a nemrég kinevezett államtitkárt kéri, hogy mielőbb adjon megfelelő tájékoztatást:

  • a Nemzeti Rákellenes Programmal kapcsolatban, aminek megismerése fontos lenne az MSZP politikusának, aki az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja, hogy érdemben tudjon vitázni Brüsszelben a daganatos betegségekkel összefüggő magyar célok uniós támogatásának növeléséről.
  • az uniós vakcinabeszerzés körülményeinek részleteiről, amelyeket törvénytelenül tartanak vissza; emiatt még a NAIH vizsgálata is elmarasztalta az azóta felszámolt emberi erőforrások minisztériumát.
  • a covid-betegek oltási adataival kapcsolatban, amiket még jelenleg is a kormányzati intézmények eltitkolnak, pedig jelentős tartalommal bírnak mind a nyilvánosság, mind a szakma számára.
  • azzal kapcsolatban, hogy egyetért-e azzal, hogy az épülő Nemzeti Oltóanyaggyárban egyelőre csak kínai- és orosz vakcinákat gyártanak majd, illetve szándékában áll-e az erről szóló előzetes megállapodásokat megismertetni a nyilvánossággal.
  • a járványidőszakban történt eszközbeszerzésekkel kapcsolatban, melyek súlyos korrupciógyanút vetnek fel és amelyek érdemi felülvizsgálata még mindig várat magára. Ujhelyi példaként hozta fel levelemben azt a 3,1 milliárdos állami gyorsteszt-beszerzést, amelyet egy korábbi fideszes politikus frissen alapított cége nyert el, s amely vállalkozást nem sokkal később egy borsodi faluban élő huszonéves fiatalnak adtak el.

A szocialista politikus felhívta Takács Péter figyelmét arra, hogy ezeknek az ügyeknek és kérdéseknek a tisztázása – bár az új kormányzati struktúrában sem feltétlenül biztos, hogy hozzá tartoznak, de – a hiteles és tisztességes kormányzati munkához elengedhetetlen. Ha tiszta lappal akar indulni, akkor tiszta helyzetre van szükség. Ujhelyi bízik benne, hogy az új államtitkár bizonyítani fogja: véget ért a közérdekű tájékoztatás tudatos akadályozásának időszaka az egészségügyi kormányzatnál.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!