Teljes fordulat jöhet Brüsszelben, Orbán kapitulációjáról suttognak

Mark Rutte szerint jövő héten Orbán Viktor is meg fogja szavazni az uniós olajembargót

– derül ki a holland kormányfő a CNBC amerikai tévécsatornának adott interjújából.

Ha hinni lehet Rutte bejelentésének, az óriási fordulatot jelentene a kormány szankciós politikájában. Orbán múlt héten még levelet írt az Európai Tanácsnak, melyben közölte, hogy nem hajlandó az orosz olaj elzárásáról tárgyalni egészen addig, amíg az Unió nem részletezi, hogy Magyarország milyen anyagi támogatásra számíthat az orosz olajtól való függetlenedéshez. Később a miniszterelnök még egyértelműbbé téve álláspontját már nyíltan arról beszélt, a helyreállítási alap forrásaitól teheti függővé támogatását az embargó ügyében.

Ehhez képest óriási elmozdulást jelentene, ha Orbán mégis hajlandó lenne megegyezni az embargóról. A holland politikus részleteket ugyan nem árult el arról, hogy miként képzeli el a lehetséges jövő heti kompromisszumot, de a Politico korábban arról írt egy uniós diplomatára hivatkozva, hogy

a csővezetékes olajszállítást nem érintené az embargó, csak a tengeri úton való behozatalt.

Ez volt korábban Magyarország egyik kérése. Hogy miért érte volna be ennyivel Orbán, amikor korábban a helyreállítási alap forrásaihoz is ragaszkodott, nem világos, de talán köze lehet ahhoz, hogy Rutte az interjúban hangsúlyozta, a mostani helyzet “független a jogállamisági vitától”, márpedig Orbán látványosan a visszatartott uniós pénzeket akarhatta kizsarolni az EU-tól a vétó belebegtetésével.

(hvg.hu nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!