Erre Orbán se volt felkészülve – Nemzetközi botrányt okozott az új köztársasági elnök!

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Alig telt el néhány nap beiktatása óta, Novák Katalin köztársasági elnök máris egy nemzetközi botrányt okozott.

Novák még pénteken tett közzé a közösségi oldalán egy magyar és angol nyelvű bejegyzést, mely szerint Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott.

A magyar köztársasági elnök írásában kiemeli:

“Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont.”

Ez a megfogalmazás azonban a román külügyminisztérium szerint nemzetközi jogba ütközik.
Véleményük szerint sem Magyarország, sem pedig egyetlen másik állam nem formálhat jogot más államok polgáraira, maximum a kulturális kapcsolatok ápolása lehetséges a más államokban élő magyar etnikumú állampolgárokkal szemben.

“A magyar etnikumú román állampolgárok önazonosságával kapcsolatos – etnikai, kulturális, vallási és nyelvi – jogok tiszteletben tartásának felelőssége elsősorban Romániára hárul, amelynek állampolgárai, rokon államként (anyaországként) Magyarország legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésében lehet érdekelt, miként arra a Velencei Bizottságnak a Nemzeti kisebbségek számára az anyaállamok által biztosított kedvezményes bánásmódról 2001-ben kiadott Jelentése, illetve az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa a Szuverenitás, felelősség és nemzeti kisebbségek című 2001-es nyilatkozata is rámutat” – olvasható a bukaresti közleményben az MTI beszámolója szerint.

A román külügyminisztérium kiemeli, hogy Novák Katalin nyilatkozata nem felel meg az európai szabványoknak és nincs összhangban sem az 1996-ban Temesváron megkötött magyar-román alapszerződés, sem a húsz éve aláírt magyar-román 21. századi stratégiai partnerségi nyilatkozat szellemével, valamint hozzátették, hogy Románia továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy pragmatikus kapcsolatokat ápolhasson Magyarországgal, a román és magyar állampolgárok érdekében, etnikumuktól függetlenül.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!