Élő adásban dobták a bombát Orbánra: Nem él túl még négy évet, háború jön a Fideszben

Márki-Zay Péter, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje nemrég a Klubrádióban megemlítette, hogy volt egyetemi tanára, Ágh Attila politológus, filozófus annak idején a Ceaucescu-rendszerről azt mondta, egy pillanat alatt fog összeomlani. Márki-Zay a választási vereség után megkérdezte Ághot az Orbán-rendszerről is, aki nem volt olyan pesszimista, mint a többség.

Ágh most interjút adott a Klubrádiónak is, ahol elmondta, abszolút nincs meggyőződve arról, hogy

az Orbán-rendszer kibírja még négy évig, sőt, szerinte az a valószínűbb, hogy nem.

Állítását arra alapozta, hogy az EU felébredt, büntetéseket léptet életbe a rezsimmel szemben, és a források megcsappanása belső ellentmondások kiéleződéséhez vezet.

Ágh szerint ha drasztikusan csökken a pénz, azonnal elkezdődik “az oligarchák háborúja”.

Az Orbán-kormány nem tudja megúszni, hogy a következő években a korrupció kontrollját és leleplezését is legalább részben rákényszerítse az EU. Szerinte nagy botrányokat jegeltek a választásig, és ezeket Orbán az Unió felé próbálja úgy bemutatni, hogy keményen megbüntetik a korrupciót.

Ezután majd elkezd gondolkodni, hogy “na, kit adjunk még föl?”. Nem lesz elég másodvonalbeli fideszes funkcionáriusokat beáldozni, hanem “intézményi meghátrálásban” gondolkodik az Unió. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor

felbomlik a rendszer tökéletessége, és drasztikus pénzcsökkenés esetén Ágh szerint azonnal “elkezdődik az oligarchák háborúja”.

Szerinte hasonló forgatókönyvek játszódnak le Szlovákiában, amely nem volt annyira “tökéletes” rendszer, mint a NER, és Csehországban, ahol a különböző üzleti körök háborúja után a volt miniszterelnök Andrej Babist legalább részben kilökték a rendszerből. És Orbánnak szimbolikusan is nagyon fontos tanulság, ami Szlovéniában néhány napja történt. (Ott a választáson az Orbán szövetségesének számító kormányfő, Janez Jansa csúnya vereséget szenvedett egy nemrég alakult, zöld és liberális nézeteket képviselő párttól.)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!