Kiteregeti Rogán szennyesét a bíróság, ki kell adnia a legféltettebb adatokat

fotó: Reviczky Zsolt, Népszabadság

Jogerős: ki kell adni a Rogán Antal apósának adott milliárdos támogatás adatait

– a hvg.hu és a Transparency International Magyarország érveit első és másodfokon is elfogadta bíróság, nem titkolhatja tovább az agrártárca a pályázati információkat.

Tavaly év elején derült ki, hogy Rogán Antal új apósának érdekeltsége több mint 2 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott egy uniós finanszírozású programnak köszönhetően. Sem a támogatás, sem a támogatási program részletei nem voltak nyilvánosak, ezekért indított pert a hvg.hu a jogvédő szervezettel közösen. Rogán és Rogán Cecília 2019-ben vált el, nem sokkal később mindketten újraházasodtak. Rogán újraházasodásakor derült ki, hogy felesége új családja körül is közpénzek tűntek fel. Elsőként az Átlátszó írta meg, hogy Obrusánszki Zsolt 2020-ban egy olyan cégbe vásárolta be magát, amely nem sokkal korábban több mint 2 milliárd forint uniós támogatást nyert el.

Akkor a nyilvános adatokból csak annyi derült ki, hogy ez a cég nyerte el a legtöbbet az erre a célra biztosított összesen 14,1 milliárd forintos keretből. Azt viszont már nem lehetett tudni, hogy a nyertesekkel pontosan milyen szerződéseket kötöttek, kik és miként bírálták el a pályázatokat. A hvg.hu pont ezekre volt kíváncsi, így adatigénylést nyújtott be. Érdemi választ természetesen nem kaptak az Agrárminisztériumtól, a Transparency International Magyarországgal karöltve így pert indítottak a tárca ellen.

A bíróság most másodfokon is helyt adott a keresetüknek, így Rogánéknak nyilvánosságra kell hozniuk

  • a beérkezett pályázatok számát,
  • valamennyi pályázó nevét,
  • a nyertes pályázók számát,
  • a nyertes pályázók nevét,
  • az összes beérkező pályázatot,
  • a nyertes pályázókkal megkötött szerződéseket,
  • az eddig elutalt összegeket (nyertes pályázókra lebontva),
    hogy kik bírálták el a pályázatokat, ki végzi az ellenőrzést és milyen ellenőrzések történtek eddig.

Érdekesség, hogy az mfor.hu legutóbbi információi szerint a cég 2020-as évről szóló beszámolójában nem volt nyoma a 2,2 milliárdos uniós támogatásnak. De a projekthez szükséges önerő talán-talán lassan rendelkezésre áll majd.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!