Kaczynski kiadta a parancsot, végleg megszakítja a kapcsolatokat Orbánnal

Lengyelország arra készül, hogy a következő hetekben minden kapcsolatot megszakít a magyar kormánnyal, kivéve a nemzetközi testületeken belüli találkozókat

– írja egy lengyel napilap értesüléseire hivatkozva a Portfolio.

A lap szerint a döntést Jaroslaw Kacyznski, Lengyelország de facto vezetője adhatta ki a magyar kormány orosz invázióval kapcsolatban tanúsított álláspontja miatt. Kaczynski egyúttal arról is döntést hozhatott, hogy

ne kerüljön a lengyel parlament alsóháza elé az a törvényjavaslat, ami egy műtárgynak a Magyarország számára történő átadását tenné lehetővé.

A döntésnek az lehet a mozgatórugója, hogy a lengyelek a csehekkel és a szlovákokkal együtt azt feltételezték, hogy a magyar kormány oroszbarátnak tűnő hozzáállása az április 3-i választási kampány része volt. Mivel azonban az Orbán-kormány a választások után is fenntartotta az oroszpárti retorikát, így ez a V4-ek szemléletének mélyebb felülvizsgálatát kényszerítette ki.

A lapnak lengyel tisztségviselők most arról beszéltek, hogy

Magyarország Oroszországtól való függősége nagyobb lehet, mint amit a hivatalos makrogazdasági adatok jeleznek.

A lengyelek értesülésük szerint most inkább a baltiak felé építhetnek ki szorosabb kapcsolatokat.

Kaczynski döntése azt a Magyarországnak szánt műtárgyat, Naldus Naldius firenzei író és festő azon kéziratát is érinti, amit akkor írt, amikor Mátyás király udvarában töltötte idejét. Ezt azért cserébe adta volna Lengyelország, hogy Orbán Viktor tavaly átadott a lengyeleknek egy páncélruhát, ami egykor II. Zsigmond Ágost 16. századi lengyel királyé volt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!