Európa-szerte terjed a hír: Orbán miatt nem megy át a legkeményebb uniós szankció Putyin ellen

Európa-szerte arról írnak külföldi lapok, hogy a magyar kormány németország mellett az utolsó, ami blokkolja az EU eddigi legkeményebb szankcióját Oroszországgal szemben, mellyel leválasztanák a SWIFT-rendszerről

írja a 444.

A lap megjegyzi: ellentmondásos hírek láttak napvilágot a magyar kormány vétójával kapcsolatban. Az ukrán parlament és Zelenszkij ukrán elnök például felszólította a magyar kormányt, hogy támogassa a szankciókat Oroszországgal szemben, a kormány tisztségviselői viszont több fórumon is cáfolni igyekeztek az ezzel kapcsolatos híreket.

Kovács Zoltán kormányszóvivő Twitteren pl. “fake news”-nak nevezte a megjelenteket. Azt írta, nem blokkolják a szankciókat, arról viszont nem írt, hogy támogatják-e.

Ezt Szijjártó Péter sem volt hajlandó megtenni, amikor egy felháborodott hangvételű Facebook-posztban kikérte magának, hogy a nemzetközi sajtó álhíreket terjeszt Magyarországról. Mint írta:

Most azt hazudják, hogy Magyarország blokkolja az Oroszországgal szembeni szankciók egy részét, például a SWIFT rendszerrel kapcsolatban. Legyen már világos: EZ NEM IGAZ! Soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólaltunk fel, nem blokkoltunk és nem is blokkolunk semmit. A fake news terjesztői, legyenek bármilyen nemzetiségűek, szégyelljék magukat!!!

Később a külügyminisztérium is közleményt adott ki, melyben azt írta:

Magyarország soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólalt fel, nem blokkolt és nem is blokkol semmit.

Hogy kinek van igaza, egyelőre nehéz eldönteni, nehéz ugyanakkor elképzelni, hogy a diplomáciai forrásokkal rendelkező ukrán parlament és ukrán elnök Magyarországot is a szankciót ellenzők közé sorolta volna, ha a magyar kormány támogatta volna azt. Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, ahogy mondani szokás.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!