Orbán élete egyik legnagyobb vereségét szenvedte ma el az Európai Bíróságon

döntött az európai unió bírósága, Életbe léphet az a rendelet, amely jogállamisági előírások teljesüléséhez köti az uniós források kifizetését

írja a hvg.hu.

Másfél év pereskedés után elvesztette a magyar és a lengyel kormány az Európai Unió Bíróságán azt a keresetet, amelyeket a jogállamiság elveinek a megsértése esetén az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer ellen nyújtottak be.

Az eset súlyát jelzi, hogy a Bíróság történetében először élőben közvetítette az ítélethirdetést.

Az ügyben tavaly októberben tartott tárgyalást a Bíróság, Manuel Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok pedig december elején közölte az ítéletre vonatkozó indítványát.

A per előzménye egy 2020 decemberében elfogadott rendelet, mely a jogállamiság elveinek megsértése esetén lehetővé teszi az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer alkalmazását (vagyis az uniós források visszatartását, elvonását). Bár Orbánék vétóval fenyegetőztek a rendelet elfogadása előtt, végül ők is aláírták, azzal a feltétellel, hogy normakontrollt kérnek a rendelet kapcsán az Európai Bíróságtól. Orbánék úgy számoltak, hogy a rendszer hatályba lépését ez akár két évvel is eltolhatja, ehhez képest az ítélet megszületéséig mindössze 14 hónap telt el (méghozzá úgy, hogy Magyarország és Lengyelország a tagországok rendelkezésére álló időablak utolsó napjaiban, 2021 márciusában adta be keresetét). A beadványra reakcióként a tagországok többsége ellenkeresetet nyújtott be az Európai Bizottsággal egyetemben, értelemszerűen a rendelet fenntartása érdekében.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!