Orbán megérezte a bukás szelét: tömeges zsarolás kezdődött, le akarják verni a tanársztrájkot

Tömeges zsarolással és fenyegetéssel próbálja leverni a kormány a hétfői tanársztrájkot

értesült a 24.hu.

Van is okuk az aggodalomra, valóságos lavina indult a sztrájk hajrájában: a Magyar Szakszervezeti Szövetség váratlanul bejelentette, blokád alá veszik hétfőn Budapestet, hogy szolidaritásukról biztosítsák a pedagógusokat.

Blokád alá veszik hétfőn Budapestet: ilyen tiltakozást még nem látott az Orbán-rendszer

Nem is várt sokat a válasszal a Fidesz: a pedagógus-szakszervezetek beszámolója szerint

országos zsarolás kezdődött a tanárok ellen, a kormány kétségbeesetten próbálja leverni a sztrájkot.

A szervezetek szerint arra kényszerítik a tankerületi központok igazgatóin keresztül az intézményvezetőket, hogy szóbeli utasítások alapján, jogellenesen akadályozzák meg a sztrájkot, a valósággal ellentétes értesítéseket küldjenek ki a szülőknek, beszéljék le a dolgozókat a sztrájkban való részvételről.

A 24.hu több helyről kapott olyan visszajelzést, hogy fegyelmi eljárással fenyegetik a sztrájk mellett kitartó pedagógusokat. Teszik ezt úgy, hogy a fegyelmi eljárás jogintézménye lassan tíz éve nem létezik.

Arra kérjük a szülőket és a kollégákat, hogy figyeljék a PDSZ és a PSZ felületeit, ne hagyják magukat megtéveszteni, főleg pedig ne engedjenek a fenyegetésnek. Mindent kérjenek írásban, és mindent dokumentáljanak, mert aki intézkedik, annak vállalni kell később is tettének következményeit. Arra kérünk mindenkit, hogy ha bármiféle hátrányos munkáltatói intézkedés történik vele szemben vagy ezzel fenyegetik, haladéktalanul jelezze a szakszervezeteknek!

– írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az ügy kapcsán közös közleményében.

A zsarolás magyarázhatja Hadházy Ákos Facebook-posztját is, aki a Szegedi Garay Gimnázium igazgatójának egy szülőknek kiküldött levelére hivatkozva arról ír, az intézményben a holnapi sztrájk ellenére a szokott tanrendben tartják meg az órákat. A képviselő azt írta:

Ennek csak két oka lehet:
1) A gimnázium tanárai mind meg vannak elégedve azzal, hogy kevesebbet keresnek egy Aldi pénztárosánál, és szeretik az elmúlt években rájuk tett eszement adminisztratív terheket. Elfogadják, hogy a tanárhiányból adódó többlet munkateher, a szinte hetente átírt órarend Soros, Brüsszel és/vagy a baloldal műve.
2) Lennének tiltakozó pedagógusok, de a szekszárdi Tankerületi Központ mamelukjain keresztül olyan kormányzati presszió érte a tanárokat, hogy nem merték vállalni a tiltakozást. Esetleg azt hiszik, nincs remény a változásra

– írta Hadházy, hozzátéve: a pedagógusok iránti szolidaritásból nem viszi holnap iskolába a gyermekét, szülőként igazolja a hiányzását.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!