Legfontosabb fegyverét veszítheti el Orbán – Emiatt a választást is elbukhatja!

Év elején robbantak ki a kazahsztáni tüntetések a megélhetési árak brutális emelkedése miatt, melyet a helyi rendfenntartó erők erőszakkal próbáltak megfékezni.

Miután az elnök parancsba adta a hadseregnek, hogy figyelmeztetés nélkül lőjenek a tüntetőkre, már több halálos áldozata is volt a zavargásoknak.

A tüntetőkkel szembeni agresszív és brutális fellépést az unió külügyminiszterei elítélték, azonban volt egy, aki nem teljesen értett egyet a többséggel. Szijjártó Péter múlthéten egy videóban arról beszélt, hogy

“Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot”,

illetve azt is hozzátette, hogy Orbán Viktor beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, és együttérzését fejezte ki neki, valamint felajánlotta Magyarország segítségét.

Ezt követően a héten tartották meg azt a fontos szavazást az Európai Parlamentben, ahol az EP-képviselők egy állásfoglalást fogadtak el, melyben határozottan elítélték azt, ahogy a kazah hatóságok kezelték a január 2-án kirobbant zavargásokat.

A határozat elfogadását végül 589 képviselő támogatta, 35-en ellene szavaztak és 47-en tartózkodtak. Az Eurológus cikke kiemeli, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői egyik kategóriába sem voltak sorolhatók, mivel csak azért, hogy ne kelljen állást foglalniuk a kérdésben,

gyáva mód el se mentek a szavazásra!

A távolmaradás a kormánypártiak szempontjából érthető: ha támogatják az EU állásfoglalását, akkor nyíltan szembe mennek egyik szövetségesükkel, a kazah állammal, ha elutasítják vagy tartózkodnak, akkor pedig a nyugati, demokratikus államokkal kerülhetnek konfliktusba!

De pont ez a távolmaradás az, amivel Orbánék a legnagyobb hibát követték el!

A Fidesz 2006 óta folyamatosan a felszínen tartja az akkori magyarországi zavargásokat, melyben a Gyurcsány-kormány felelősségét helyezik előtérbe. Orbánék határozottan elítélik, hogy a macskakövekkel, vas rudakkal és Molotov-koktéllal dobáló felhergelt tömeget a rendőrség vízágyúval, könnygázzal és gumilövedékkel oszlatta,

azonban az éles lőszert használó és halálos áldozatokkal járó kazah események elítélésétől távol maradnak!

Ez lényegében kicsavarhatja a kormány kezéből azt a fegyvert, mely jelenleg még mindig hatalmas felháborodást tud kiváltani a kormánypárti szavazók körében, a saját érdekeiket, a Türk Tanáccsal fenntartott jó viszonyukat előbbre valónak tartják, mint az erőszak elítélését!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!