Kitörhetett a pánik a Karmelitában – Fontos dokumentumokat adhat ki az Európai Bizottság!

A magyar kormány próbálta semmibe venni az Ujhelyi István által kért elszámolási dokumentumok kiadását, azonban a szocialista politikus Orbánéket kikerülve, most az Európai Bizottsághoz fordult az ügyben!

Az EP-képviselő korábban a magyar kormányt kereste meg annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen módon használták fel az unió által biztosított 900 millió forintos keretet.

Az EU tavaly bocsátotta a magyar kormány rendelkezésére a vissza nem térítendő összeget annak érdekében, hogy abból covid-teszteket vásároljanak, és az így beszerzett eszközöket a lakosság részére olcsóbban vagy ingyenesen biztosítson.

Ujhelyi a közösségi oldalára kitett bejegyzésében kiemeli:

a magyar kormány nem reagált a megkeresésére, ezért most az Európai Bizottságtól kéri ki az ingyenes covid-tesztekre adott uniós támogatás elszámolási dokumentációját,

mivel szerinte erősen korrupciógyanús a 900 millió forintos keret felhasználása.

Az EP-képviselő online adott sajtótájékoztatóján gyomorforgatónak nevezte, hogy a Fideszhez köthető személyek és üzleti körök bizonyíthatóan nyerészkedtek a járványhoz kötődő eszközbeszerzéseken; ez pedig szerinte azt a 900 milliós uniós keretet is érintheti, mivel az összeg pontos felhasználásáról egyelőre nem tudni érdemi információt.

Az MSZP politikusa kiemelte továbbá azt is, ha kiderül, hogy ebből a keretből Fidesz-közeli üzleti körök nyerészkedtek, úgy az Európai Unió Csalásellenes Hivatalánál (OLAF) is megteszi a szükséges bejelentést.

“A lakosság egy jelentős része csak szenvedett a covid miatt, sokan a szeretteiket és az egzisztenciájukat veszítették el a járványnak köszönhetően,

eközben az ellenzéki kritikákra mit sem adó Fidesz nem tett mást, mint politikai és gazdasági értelemben is csak nyerészkedett”

– fogalmazott Ujhelyi, aki emlékeztetett, hogy 2020 szeptemberében az általa kikért közérdekű adatokból tudhattuk meg: a kormány először 9,6 milliárd forint értékben vásárolt covid-teszteket, de már az akkori beszállítócégek között is voltak olyanok, amelyek alapvetően ingatlanértékesítéssel foglalkoztak, vagy épp az Orbán-kormánynak fontos azeri ügyekben tűntek fel korábban.

A szocialista politikus a sajtótájékoztatón elmondta azt is: Mészáros Lőrinc tudhatóan legalább két olyan cégben is érdekelt, amelyek az elmúlt időszakban milliárdos árbevételt könyveltek el, többek között fellendülő covid-tesztelési szolgáltatásuknak köszönhetően.
Ujhelyi a sajtóban megjelent információkra hivatkozva megemlítette azt az eredendően thaimasszázs-szolgáltató céget is, amely rövid idő alatt közel kétmilliárdos árbevételű vállalkozássá vált az Országos Kórházi Főigazgatósággal kötött antigén-tesztekről szóló szerződésnek köszönhetően és amely cégben volt fideszes képviselő és egykori államtitkár is érdekelt volt.

A “legpofátlanabb és legaljasabb, súlyos korrupciót sejtető üzletnek” nevezte ugyanakkor Ujhelyi a Fidesz egykori ferencvárosi frakcióvezetőjéhez köthető ügyletet; eszerint a már hivatkozott Országos Kórházi Főigazgatóság egy olyan cégtől rendelt 3,1 milliárd forint értékben gyorsteszteket, amelyet a kormánypárt politikusa mindössze a szerződéskötést megelőző hónapokban alapított csak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!